Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

 

«Είναι κακή κατασκευή, αγαπημένε μου», γράφει ο Αλμπέρ Καμύ στην «Πανούκλα» και προσθέτει: «Όσο μακριά και να γυρίσω πίσω θυμάμαι πως άρκεσε πάντα ένας άνθρωπος που ξεπέρασε το φόβο του κι επαναστάτησε για να αρχίσει η μηχανή τους να τρίζει. Δε λέω δα και πως σταματά, θα απείχε πολύ. Πάντως όμως, τρίζει και μερικές φορές καταλήγει να χαλάσει στ’ αλήθεια».

Τι είναι ο επαναστατημένος άνθρωπος; Απαντά και πάλι ο Καμύ: «Ένας άνθρωπος που λέει όχι. Αρνιέται αλλά δεν παραιτείται.». Είναι αυτός που θέλει να βάλει ένα όριο στην αδικία που υφίσταται. Για αυτό και το «όχι» που λέει, μεταφράζεται σε: “ως εδώ και μη παρέκει”, “το τραβάτε μακριά”, “το παρακάνετε” κι ακόμα “υπάρχει ένα όριο που δε θα ξεπεράσετε”.

Ο συσχετισμός της εισαγωγικής αναφοράς μου με τις εξελίξεις που πυροδοτεί η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την άλλη Κυριακή 5 Ιουλίου, είναι προφανής. Και διάλεξα να αναφερθώ στον Καμύ καθώς στην εποχή του ήρθε σε σύγκρουση με τους κομμουνιστές, με τους φασίστες, με τους ναζί, με τους κληρικούς, με τους σουρεαλιστές, με τους αποικιοκράτες Γάλλους και με τους φονταμενταλιστές Αλγερινούς. Κι έπραξε έτσι καθώς δεν ήταν ένας ακόμη τυφλός οπαδός μιας ιδεολογίας, μιας ψευδούς συνείδησης δηλαδή, αλλά ένας υπερασπιστής της αυθεντικής συνείδησης, η οποία γεννιέται με την απόφαση του «όχι». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η συνείδηση προβάλλει στο φως μαζί με την εξέγερση».

Ο ελληνικός λαός έκανε την εξέγερσή του στις 25 Ιανουαρίου, δίνοντας εντολή αντίστασης σε αυτό που συμβαίνει στη χώρα. Κι αυτό που συμβαίνει είναι η σχεδιασμένη καταστροφή της οικονομίας της, την οποία οι δανειστές συνεχίζουν με αμείωτη ένταση για πέντε ολόκληρα χρόνια. Απόδειξη πως η τελική πρόταση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση δεν εμπεριέχει ίχνος οικονομικού ορθολογισμού. Είναι ένα μίγμα μέτρων το οποίο επιχειρεί με φορολογικές βολές ακριβείας να πλήξει τους τελευταίους εναπομείναντες πυλώνες που κρατάνε όρθια την οικονομία, ήτοι: τις υπηρεσίες εστίασης και τουρισμού, ό,τι έχει απομείνει από την ελληνική βιομηχανία και την ελληνική αγροτική παραγωγή, ενώ την ίδια στιγμή θέλει να «αποκεφαλίσει» με σκληρότητα “τύπου ISIS”, τις συντάξεις χάρη στις οποίες επιβιώνει ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού λόγω των δεσμών οικογενειακής αλληλεγγύης που ευτυχώς διατηρούνται ακόμα ισχυροί.

Το «όχι» του Τσίπρα στην αποδοχή αυτής της επίθεσης και η προσπάθειά του να σηκώσει μια «εθνική ασπίδα» με το δημοψήφισμα για να αποκρούσει ή έστω να απομειώσει τη σφοδρότητά της, κάνει την συνείδηση «να προβάλλει στο φως» για να κατανοήσουμε πως το ζητούμενο από τους δανειστές δεν είναι να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, αλλά να μας «τελειώσουν» οικονομικά και κατ’ επέκταση πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά.
Για το λόγο αυτό και ως μια πρώτη απάντηση στο ελληνικό «όχι», το Eurogroup απαγόρευσε κατ’ ουσίαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Συνειδητοποιούμε κατά συνέπεια πως μαζί με την επιδίωξη της οικονομικής καταστροφής, αλλάζει και το πολίτευμα. Δεν είναι πλέον προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία και το καταλαβαίνουμε τώρα που επιχειρούμε να ασκήσουμε το δικαίωμα του δημοψηφίσματος, το οποίο σαφώς προβλέπεται στο πλαίσιό της. Αν με οποιονδήποτε τρόπο εμποδιστεί η άσκηση αυτού του δικαιώματος, στην ουσία έχουμε να κάνουμε με πραξικοπηματική αλλαγή πολιτεύματος.
 

Και τα πολιτικά κόμματα, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεματοφύλακας του πολιτεύματος (και όχι της συμμετοχής μας στο ευρώ) και οι πολίτες, είμαστε όλοι μπροστά σε ιστορικές ευθύνες. Διότι αν έχουμε Δημοκρατία, όλα γίνονται. Χωρίς Δημοκρατία….
ΥΓ: Το «Ανήκομεν εις τη Δύση» κατά τη γνώμη μου έχει ένα πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο. Σημαίνει πως ανήκουμε πάντα στον «ελεύθερο κόσμο», όπως κι αν αυτός ορίζεται κάθε φορά. Πάντα θα είμαστε μέρος του πολιτικού πολιτισμού που γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1776 όταν συγκλήθηκε η συνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια, όπου ψηφίστηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία στηρίζεται εν πολλοίς στις πολιτικές ιδέες της κλασσικής ελληνικής αρχαιότητας. Ο πόλεμος που ακολούθησε έμεινε γνωστός ως Αμερικανική Επανάσταση ή Πόλεμος της Ανεξαρτησίας και αποτέλεσε την απαρχή δημιουργίας του κόσμου, όπως τον ξέρουμε σήμερα. Βεβαίως, αυτός ο πολιτισμός έχει χάσει σήμερα τις ρίζες του κι έχει στεγνώσει επικίνδυνα.

Στις 5 Ιουλίου, την επομένη της Μέρας Ανεξαρτησίας, η Ελλάδα ως μήτρα του δυτικού πολιτισμού, έχει την ιστορική αποστολή να αποκαταστήσει αυτή την επαφή με το περιεχόμενο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνονται και τα εξής:
«Απευθύναμε έκκληση στο έμφυτο αίσθημα δικαιοσύνης και μεγαλοθυμίας τους και επικαλεστήκαμε τους δεσμούς της κοινής καταγωγής μας για να αποκηρύξουν αυτές τις πράξεις σφετερισμού, οι οποίες αναπότρεπτα θα διαρρήγνυαν τους δεσμούς και την αλληλογραφία μας. Και αυτοί κώφευσαν στη φωνή της δικαιοσύνης και της συγγένειας. Οφείλουμε, κατά συνέπεια να ενδώσουμε στην ανάγκη που επιβάλει το χωρισμό μας και να τους θεωρούμε, όπως και το υπόλοιπο της ανθρωπότητας, εχθρούς στον πόλεμο και φίλους στην ειρήνη.». 


Γράφει ο Ζαχαρίας Λουδάρος

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

"ΜΗ ΔΕΙΛΙΑΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ" ! ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ

Το γνωστό chicken game που

 παίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια

 στην Ελλάδα, έφτασε στην

 κορύφωσή του. Και ο Αλέξης 

Τσίπρας έπαιξε πολύ καλά με τα 

 πολύ άσχημα «χαρτιά» που είχε 

στα χέρια του, παρά τα όσα λένε οι 

καταστροφολόγοι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιάζει να κατέλαβε εξ απήνης τον πλανήτη, χθες βράδυ, όταν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα με τον ελληνικό λαό να απαντά αν συμφωνεί με την πρόταση των ΕΕ/ΔΝΤ. Ξεξαθάρισε ότι εκείνος είναι δυστυχής με την πρόταση προσφοράς την οποία χαρακτήρισε ως αφόρητη και ταπεινωτική και ότι την απορρίπτει.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης γρήγορα καταδίκασαν την κίνηση. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που, για εβδομάδες, κριτικάρουν τον Τσίπρα ότι κάνει πολλές υποχωρήσεις κατά τις διαπραγματεύσεις και κινείται προς μία συμφωνία την οποία χαρακτήριζαν ως απαράδεκτη.
Διεθνείς σχολιαστές αντέτειναν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σήμερα, με το Eurogroup, και η «ελληνική ομάδα» βρέθηκε ξαφνικά σε μια θέση όπου έχει τραβήξει έναν άσσο από το μανίκι της όταν κανείς δεν φανταζόταν ότι είχε.
Ποια είναι η αλήθεια;
Όπως πάντοτε, βρίσκεται κάπου στη μέση. Νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος, έγραψα ότι η ΕΕ και ειδικά το ΔΝΤ το παράκαναν. Διότι για να δουλέψει η θεραπεία του Σοκ πρέπει να υφίσταται μια πλειοψηφία με κάτι να χάσει. Υπάρχει ένα σημείο το οποίο ξεπεράστηκε και όπου η πλειοψηφία των Ελλήνων χαμογελά με απειλές τύπου capital control και χάσιμο των διαθεσίμων κεφαλαίων. Απλά διότι δεν έχουν κάτι από αυτά. Και όταν συμβεί αυτό, η αντίδραση ενός έθνους στην ταπείνωση μπορεί να είναι απρόβλεπτη.
Είναι αλήθεια ότι το δημοψήφισμα θα οδηγήσει τους Έλληνες σε δυστυχείς επιλογές. Θα είναι δυστυχία που οι ίδιοι θα έχουν αποφασίσει για τον τύπο της; Πάντως είναι ιδιαίτερα άδικο να προτείνει κανείς ότι για τούτο ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια θέση όπου σαράντα χρόνια διαφθοράς και κυβερνητικής ανικανότητας κια πέντε χρόνια απαράδεκτης ηγεμονίας του ΔΝΤ έφεραν. Αντιμέτωπη με την συνεχώς αυξανόμενη άβυσσο της λιτότητας ή ενός θανάτου γραφειοκρατικών περικοπών ο Τσίπρας επέλεξε να φδράσει καταλυτικά και να φέρει τα πράγματα σε ένα αποφασιστικό τέλος.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε 20 χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει και το πιο πιθανό να θάλλει. Δεν το λέω αυτό βασιζόμενη στη λάμψη του ένδοξου παρελθόντος και τα επιχειρήματα περί λίκνου της δημοκρατίας. Με απωθεί ο εθνικιστικός ρομαντισμός. Και όλα αυτά είναι στο μακρινό παρελθόν. Βλέπω το παρόν. Βλέπω τα κινήματα αλληλεγγύης που ξεπήδησαν και παρέχουν ιατρική φροντίδα σε αυτούς που δεν διαθέτουν ή καταφύγιο για τους άστεγους Σύριους μετανάστες που περνούν τα σύνορα. Βλέπω τις συνεργατικές φάμπρικες και τα εστιατόρια που παρέχουν δυνατότητες εργασίας. Βλέπω το πόσο κοντά έχουν έρθει οι οικογένειες που συνθέτουν το υφαντό της κοινωνίας μας και άντεξαν τα πέντε χρόνια της συνεχιζόμενης σφαγής. Με αυτά τα επιτεύγματα είμαι γεμάτη ελπίδα για το μέλλον – όχι για την αρχαία ιστορία.
Η σωστή ερώτηση είναι: Θα επιβιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτό εξαρτάται από τον χειρισμό της κατάστασης, τις επόμενες ημέρες. Δεν είναι μόνο οι Έλληνες που αισθάνονται άβολα με την μικροδιαχείριση των πραγμάτων από διεθνή όργανα χωρίς νομιμοποίηση οποιασδήποτε δημοκρατικής εκλογής. Και ήρθε η ώρα, η ΕΕ να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της είτε ως εκείνη που παλεύει να ισορροπήσει την ομογενοποίηση με την κυριαρχία είτε ως ο φεντεραλιστής τραμπούκος, με τον κίνδυνο της εξαφάνισης να παραμονεύει.
Υπάρχει και η συζήτηση για την αποφυγή της ευθύνης από την ελληνική κυβέρνηση. Εγώ το βλέπω διαφορετικά. Η κατάσταση, όπως την παρέλαβε ο Τσίπρας τον Ιανουάριο ήταν δύσκολη από την αρχή.
 Η εντολή που είχε λάβει ήταν σαφής: οι Έλληνες επιθυμούσαν
  • Α) να τελειώσει η λιτότητα και
  • Β) να μείνουν στο ευρώ.
Υπήρχε πάντοτε η πιθανότητα αυτοί οι δύο στόχοι να ήταν ασύμβατοι.
 Ο Τσίπρας είναι ο ηγέτης που με ειλικρίνεια δηλώνει: «Όπως προκύπτει, παρά τις εργώδεις προσπάθειές μας, δεν καταφέρνουμε να πετύχουμε και το Α και το Β. Έτσι, προσφεύγουμε και πάλι σε εσάς (τον ελληνικό λαό) για οδηγίες.
Μοιάζει ιδιαίτερα περίεργο πόσοι ενάντιοι στην δημοκρατία έχουμε γίνει. Πόσο εξωπραγματικός φαίνεται ένας ειλικρινής ηγέτης που δεν είναι διαθετειμένος να ξεπουλήσει την χώρα σε ανταλλαγή της συνέχισης της προσωπικής ισχύος. Πάρτε μιαν ανάσα. Αφήστε στα μάτια να προσαρμοστούν. Ο Τσίπρας είναι αυτός που όλοι οι ηγέτες θα έπρεπε να είναι. Απλά θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να δούμε τα πράγματα μέσα από το πρίσμα του πολιτικού υπολογισμού ότι η δημοκρατία, όπως θα έπρεπε να είναι μοιάζει παραμορφωμένη.
Δεν γνωρίζω την απάντηση των πολιτών στο δημοψήφισμα, αν τελικά συμβεί. Παρατηρώ την υστερία των φωνών που αντιτίθενται  ακόμη και να υπάρξει το δημοψήφισμα. Αλλά αν νιώθετε έτσι, τότε ψηφίστε «ναι» και πείσετε και άλλους να ψηφίσουν παρομοίως. Ο Τσίπρας σας έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Πάντως δεν γνωρίζω πώς διεκδικούμε να αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας και πόσο ευτυχείς μπορεί να είμαστε όταν στην πραγματικότητα εξωτερικές, μη εκλεγμένες δυνάμεις νιώθουν ότι πρέπει να υπαγορεύουν ποιος θα είναι ο φόρος στο γάλα και το ψωμί. Και αυτή η ερώτηση μας αφορά όλους.

ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ...!



Δεν παίζεσαι λέμε. 


Φώναζες για τα σκληρά μέτρα που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχασες τη δουλειά σου, μειώθηκε ο μισθός σου, οι τρομοφόροι άδειασαν το πορτοφόλι σου. Τιμώρησες το ΠΑΣΟΚ επειδή αντιλήφθηκες επιτέλους ότι σε πούλησε. Τιμώρησες τη ΝΔ, κι έχασε στις τελευταίες εκλογές επειδή βρήκες άλλο πολιτικό καταφύγιο κι έναν ηγέτη που πίστεψες σ’ αυτόν. 

Και τώρα που ένας Πρωθυπουργός δεν ψηφίζει τα απαίσια μέτρα που επιβάλλουν με εκβιασμό, με βία, με κακία, οι δανειστές, τώρα που βρέθηκε ένας κυβερνήτης που σε υποστηρίζει, που δεν σε πουλάει, τον πουλάς εσύ. Σου είναι αδιανόητο να ζήσεις ελεύθερος ανθρωπάκο. Έχεις συνηθίσει να χώνεις το κεφάλι στη γη και σε τρομάζει ο ελεύθερος αέρας, Σου είναι αβάσταχτο να κλείσει η τράπεζα για μια εβδομάδα. Έχεις ανάγκη να μπαίνεις εκεί μέσα και να οσμίζεσαι τη μυρωδιά του τραπεζίτη, του δυνάστη σου. 

Είσαι γελοίος ανθρωπάκο του Βίλχεμ Ράιχ. Εγώ αν ήμουν στη θέση του Πρωθυπουργού σου, του Τσίπρα, μετά από την αδιανόητη συμπεριφορά σου, θα γινόμουν ο καλύτερος φίλος με τους Τραπεζίτες που σου ρουφάνε το αίμα. Θα υπέγραφα όλα τα μνημόνια που θα σε έστελναν στο διάολο μια ώρα αρχύτερα. Θα συγκυβερνούσα με όλους τους «Μένουμε ΔΝΤ» και θα σε σκλάβωνα για εκατό χρόνια. 

Γιατί μόνο αυτό σου αξίζει…

ΚΑΙ ΤΩΡΑ; ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΧΩΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ;



Χωρίς capital controls ο Στουρνάρας παραιτείται...


 Για παραίτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα κάνει λόγο ο δημοσιογράφος Peter Spiegel μέσα από τον λογαριασμό του στο Τwitter.

Σε διάλογο που είχε με χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ο Spiegel εκτιμά πως «θα πούνε στον Στουρνάρα να φύγει όταν ζητήσει capital controls».

Ωστόσο ένας χρήστης του επισημαίνει ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο για ελέγχους κεφαλαίων απαντώντας του:  «Υποψιάζομαι ότι λίγο μετά το αίτημα από πλευράς της ΤτΕ για επιβολή capital controls, αν ο Βαρουφάκης πει όχι, τότε ο Στουρνάρας πιθανώς να παραιτηθεί». 
 
Παιδιά ένα ρίγος με διαπέρασε, μια θλίψη με κατέλαβε. Θα μας αφήσει ο Στουρνάρας; Και τώρα; Τι θα κάνουμε δίχως βαρβάρους;;;

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΑΝ ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Ή ΟΧΙ


ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ  

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΑΝ ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Ή ΟΧΙ


Νέα τιμολογιακή πολιτική για τη ΔΕΗ, με κατάργηση της έκπτωσης 20% του κοινωνικού τιμολογίου, να καταργηθούν οι αμοιβαίες αλλά και μη αμοιβαίες επιβαρύνσεις κοινωνικής στήριξης,

Νομοθεσία για την καθιέρωση ρυθμισμένου επαγγέλματος των διαχειριστών πτωχεύσεων, που δεν θα είναι περιορισμένο από κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα και θα ακολουθεί την καλή εμπειρία άλλων χωρών
(Που σημαίνει ότι δεν θα προστατεύεται η Α κατοικία όπως άλλωστε συμβαίνει στην ΕΕ)


Τροποποιείστε τη ρύθμιση 2014-15 για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία ώστε να αποκλειστούν εκείνοι που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και εισάγετε μία προϋπόθεση για να μειώσετε τη χρονική περίοδο γι αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα.

Για τα ειδοποιητήρια κατάσχεσης, εγκρίνετε νομοθεσία για την εξάλειψη του ανωτάτου ορίου 25% για μισθούς και συντάξεις και να μειώσετε όλα τα κατώτατα όρια των € 1.500

Να καθορίστε μέσα στο ενιαίο μισθολόγιο όρια για την μισθολογική δαπάνη και τον αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που θα είναι σύμφωνα με τον δημοσιονομικό στόχο και διασφαλίστε την μείωση του μισθολογικού κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ μέχρι το 2019.

Να γίνει η πρόσληψη μάνατζερ και την αξιολογητές επιδόσεων για όλους τους υπαλλήλους (με στόχο να ολοκληρώσετε την πρόσληψη νέων μάνατζερς από τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, οι οποίοι θα υπόκεινται σε μια διαδικασία εξέτασης)

Κατάργηση των αποζημιώσεων για τα οδοιπορικά και τα προνόμια, και την εφαρμογή του από 1η Ιανουαρίου του 2016.

Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019.

Να εφαρμοστούν ισχυρά αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ποινές για την πρόωρη συνταξιοδότηση και σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων εξαιτίας κεκτημένων δικαιωμάτων υιοθετώντας προσαρμόζοντας όλους στο όριο ηλικίας των 67 ετών ή των 62 ετών με 40 χρόνια εργασίας μέχρι το 2022

Να παρέχεται σε όσους συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015 η βασική εγγυημένη σύνταξη

Μεταρρύθμιση στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, φορολόγησης κεφαλαίων, επενδυτικών οχημάτων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων κτλ.

Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 28%.

Να καταργηθεί η εξαίρεση για τη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης για τους αγρότες.

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ





Αυτό είναι το κείμενο των θεσμών επί του οποίου καλείται ο ελληνικός λαός να ψηφίσει αν αποδέχεται την πρόταση της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Ανανεώσαμε το κείμενο με το επίσημο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 16:56 της 27ης Ιουνίου.


1. Για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015 και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2016-2019

Να υιοθετηθούν από την 1η Ιουλίου ένα συμπληρωματικός προϋπολογισμός και μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για το 2016-2019 που θα υποστηριχθεί από ένα ευμεγέθες και αξιόπιστο πρόγραμμα μέτρων. Το νέο δημοσιονομικό «μονοπάτι» θα πρέπει να χαραχθεί για έναν στόχο δημοσιονομικού πλεονάσματος ύψους 1,2,3 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2015, το 2016, το 2017 και το 2018. Το πακέτο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο ΦΠΑ, φορολογικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζει τις ελλείψεις στη συλλογή φόρων και άλλα παραμετρικά μέτρα που εξειδικεύονται παρακάτω.

2. Μεταρρύθμιση ΦΠΑ

Να υιοθετηθεί μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση θα έχει στόχο κέρδη ύψους 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από τις παραμετρικές αλλαγές. Το νέο σύστημα ΦΠΑ θα: 1. ενοποιεί τους συντελεστές στο 23% και θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εστιατόρια και catering, έναν μειωμένο στο 13% για τα βασικά τρόφιμα, την ενέργεια και το νερό (εξαιρουμένης της αποχέτευσης) και ένα υπερμειωμένο συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα 2. θα εξορθολογίζει τις εξαιρέσεις για τη διεύρυνση της βάσης και την αύξηση του φόρου επί της ασφάλισης και 3. την εξάλειψη των εξαιρέσεων, συμπεριλαμβανομένων των νησιών.

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που περιγράφεται μπορεί να αναθεωρηθεί στο τέλος του 2016 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει είσπραξη ισοδυνάμων μέσω μέτρων που θα ληφθούν κατά της φοροδιαφυγής και της βελτίωσης της συλλογής του ΦΠΑ. Κάθε απόφαση αναθεώρησης θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους θεσμούς.

3. Δημοσιονομικά μέτρα

Να υιοθετηθεί νομοθεσία προκειμένου:
να κλείσουν οι πιθανότητες για φοροδιαφυγή (για παράδειγμα με τον περιορισμό του ορισμού του αγρότη), να ληφθούν μέτρα για την αύξηση του φόρου επιχειρήσεων το 2015 και να απαιτηθεί η 100% προκαταβολή πληρωμής για το εταιρικό εισόδημα καθώς και για το ατομικό εισόδημα ελευθέρων επαγγελματιών μέχρι το τέλος του 2016. Να καταργηθεί η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των αγροτών από τον κώδικα φορολογίας, να αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης.
να καταργηθεί η εξαίρεση για τη φορόληγηση του πετρελαίου θέρμανσης για τους αγρότες και να υπάρξει καλύτερος έλεγχος των δικαιούχων προκειμένου στον προϋπολογισμό του 2016 να μειωθούν στο μισό τα έξοδα για τους δικαιούχους
σε περίπτωση αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών, να υπάρξει προσαρμογή του φόρου ακινήτων προκειμένου να διασφαλισθεί ότι το 2015 και το 2016 θα εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ από το φόρο ακινήτων και να προσαρμοστεί η εναλλακτική φορολογία για το ελάχιστο ατομικό εισόδημα
 να καταργηθεί η διασυνοριακή παρακράτηση φόρου που θεσπίστηκε με πράξη (νόμος ΧΧΧΧ/2015) και η ανατροπή των πρόσφατων τροποποιήσεων του ITC (νόμος XXXX / 2015), συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής μεταχείρισης των αγροτικών εισοδημάτων.
να υιοθετηθούν οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και των διαδικασιών φορολόγησης. να εισαχθεί ένας νέος ποινικός νόμος για την φοροδιαφυγή και απάτη για να τροποποιηθεί ο Ειδικός Νόμος 2523/1997 και κάθε άλλη σχετική νομοθεσία και η αντικατάσταση των άρθρων 55, παράγραφος 1 και 2 του TPC με την οπτική, μεταξύ άλλων, του εκμοντερνισμού και της διεύρυνσης του ορισμούς της φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους. Να καταργηθούν όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίου και Στοιχείων περιλαμβανομένων αυτών που εισπράττονται υπό τον νόμο 2523/1997, να αναπτυχθεί το πλάισιο φορολόγησης των συλλογικών επενδύσεων και των συμμετεχόντων σε αυτά που να είναι συμβατό με το ITC και σε ευθυγράμμιση με τις καλύτερες πρακτικές στην ΕΕ.
να υιοθετηθεί νομοθεσία για την αναβάθμιση του νόμου για τον προϋπολογισμό ώστε 1. να εισάγει ένα πλαίσιο για τις ανεξάρτητες αρχες 2. σταδιακή κατάργηση των εκ των προτέρων ελέγχων του Ελεγκτικού Συνεδρίου 3. να παραχωρηθεί η αποκλειστική οικονομική αρμοδιότητα στη ΓΓΔΕ και οι δυνάμεις στο Γενικό Λογιστήριο να επιβλέπουν τα οικονομικά του δημόσιου τομέα και 4. η σταδιακή κατάργηση των ελεγκτικών γραφείων μέχρι τον Ιανουάριο του 2017
να αυξηθεί ο φόρος στο τονάζ και να καταργηθούν σταδιακά οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για την ναυτιλιακή βιομηχανία.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 1. να απλοποιηθεί το πρόγραμμα της ατομικής φορολόγησης 2. να επανασχεδιασθεί και να ενσωματωθεί στο ITC η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2016 προκειμένου να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά η προοδευτικότητα στο σύστημα φορολόγησης 3. να εκδοθεί ένα κυκλικό για τα πρόστιμα προκειμένου να διασφαλιστεί η πιο συνεκτική και συγκροτημένη εφαρμογή του TPC 4. να εκδοθούν όλες οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις που ορίζονται στην παράγραφο 9 της αναφοράς του ΔΝΤ νο14/151.

Αναφορικά με το σύστημα υγείας από την 1η Ιουλίου: I. Επαναφορά του συστήματος συνταγογράφησης χωρίς εξαιρέσεις  II. Μείωση, ως πρώτο βήμα, κατά 50% των τιμών των φαρμάκων που δεν προστατεύονται από πατέντα και κατά 32,5% όλων των γενόσημων, ΙΙΙ. Επανεξέταση και περιορισμός των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός των δομικών δαπανών και IV. Πλήρης είσπραξη των clawback των ιδιωτικών κλινικών του 2014, που αφορούν διαγωνιστικές εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή και επέκταση του ορίου του clawback για το 2015 kai στο 2016.

Εισαγωγή της Μεταρρύθμισης του Συστήματος Πρόνοιας, βάσει των συμφωνηθέντων και υπό την τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας. με στόχο εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ, ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα ουδέτερο δημοσιονομικά roll-out για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τον Ιανουάριο του 2016.

Ένταξη στον προϋπολογισμό του 2016:
Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ με μια στοχευμένη ομάδα ενεργειών όπως ο περιορισμός του προσωπικού όσο και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Μεταρρύθμιση στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, φορολόγησης κεφαλαίων, επενδυτικών οχημάτων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων κτλ.
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 28%.
Εισαγωγή φόρου για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις
Διεθνής διαγωνισμός για τις άδειες χρήσης τηλεοπτικών συχνοτήτων
Επέκταση της επιβολής του φόρου πολυτελείας για σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και αύξηση του συντελεστή στο 13% από 10%, με είσπραξη των φόρων αναδρομικά από το 2014
Φορολόγηση του συστήματος στοιχημάτων, με επιβολή φόρου 30% στα VLTs, τα οποία αναμένεται ότι θα τεθούν σε λειτουργία στο β' εξάμηνο του 2015 και το 2016.
Έναρξη διαδικασίας υποβολής προσφορών για την έκδοση αδειών των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4ης και 5ης γενιάς.
4. Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού συστήματος

Οι αρχές αναγνωρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ασταθές και χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις. Γι αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως τον νόμο του 2010 που αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (Νόμος 3863/2010) και θα εφαρμοστούν ή θα προσαρμοστούν οι κανόνες που ισχύουν για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις υψηλές συντάξεις όπως έχει συμφωνηθεί το 2012, ώστε να επιτύχουν ανάλογη εξοικονόμηση και να λάβουν επιπλέον μέτρα για βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Από την 1η Ιουλίου 2015 οι αρχές θα εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στόχο μόνιμη εξοικονόμηση ισάξια με το 0,25% - 0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και το 1% του ΑΕΠ για το 2016 και από εκεί και πέρα με την εφαρμογή νομοθεσίας ώστε
Να εφαρμοστούν ισχυρά αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ποινές για την πρόωρη συνταξιοδότηση και σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων εξαιτίας κεκτημένων δικαιωμάτων υιοθετώντας προσαρμόζοντας όλους στο όριο ηλικίας των 67 ετών ή των 62 ετών με 40 χρόνια εργασίας μέχρι το 2022, με τη ρύθμιση αυτή να αφορά όλους όσοι συνταξιοδοτούνται (με την εξαίρεση τα βαρέα και ανθυγειινά και τις μητέρες παιδιών με ειδικές ανάγκες ΑΜΕΑ) μετά τις 30 Ιουνίου του 2015 .
Να υιοθετηθεί νομοθεσία που θα προβλέπει ετήσιο πέναλτι για όσους επηρεάζονται από την επέκταση των ορίων συνταξιοδότησης, και θέλουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα ίση με 16%.
Να ενταχθούν όλα τα επικουρικά ταμεία στο ΕΤΕΑΑ και να διασφαλιστεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλα τα επικουρικά ταμεία μπορούν να χρηματοδοτηθούν ιδίοις πόροις (επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος).
Προσδιορισμός με καλύτερους στόχους των ανασφάλιστων που θα λάβουν βασική ενίσχυση μέσω του ΟΓΑ.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Η ρύθμιση θα αφορά άμεσα το 20% των «υψηλότερων» δικαιούχων με τις λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης να πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.
Πάγωμα των μηνιαίων εγγυημένων συνταξιοδοτικών εισφορών σε ονομαστικούς όρους έως το 2021.
Να παρέχεται σε όσους συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015 η βασική εγγυημένη σύνταξη 
Αύξηση των εισφορών υγείας από 4% σε 6% τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις.
Σταδιακή κατάργηση των χρηματοδοτούμενων εξαιρέσεων και εναρμόνιση των εισφορών όλων των ασφαλιστικών ταμείων με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ από την 1η Ιουλίου 2015. 
Επιπρόσθετα οι αρχές έως την 31 Οκτωβρίου 2015, θα νομοθετήσουν επιπλέον μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2016: α. Βασικός σχεδιασμός και παραμετρικές βελτιώσεις για να εφαρμοστεί στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών, β. Διεύρυνση και εκσυγχρονισμός τόσο του συστήματος εισφορών όσο και της συνταξιοδοτικής βάσης για τους αυτοαπασχολούμενους, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από το ονομαστικό στο πραγματικό εισόδημα και υποβολή στη διαδικασία καταβολής βασικών εισφορών, γ. Αναθεώρηση και εξορθολογισμός όλων των διαφορετικών συστημάτων παροχής βασικής και επικουρικής σύνταξης, λαμβάνοντας υπόψη και τα κίνητρα που υπάρχουν τόσο για εργασία όσο και για παροχή εισφορών, δ. Εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών ταμείων και των κανόνων που ισχύουν για εισφορές αλλά και παροχές που αφορά όλα τα ταμεία, ε. Κατάργηση όλων των μη οικονομικών χρεώσεων για την χρηματοδότηση των συντάξεων και στ. Εναρμόνιση των κανόνων για τα συνταξιοδοτικά προνόμια του ΟΓΑ με το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα, εκτός εάν ο ΟΓΑ ενσωματωθεί σε άλλα ταμεία. Η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων θα λάβει χώρα έως το τέλος του 2017 και σε διάστημα δύο ετών. Το 2015 η διαδικασία θα ενεργοποιηθεί μέσω νομοθεσίας που θα ενώνει όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

5. Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη, Κατά της διαφθοράς
Υιοθετήστε νομοθεσία ώστε:
να μεταρρυθμίσετε το ενιαίο μισθολόγιο, εφαρμόζοντάς το από  1η Ιανουαρίου 2016, το οποίο αποτελεί βασική παράμετρο σε έναν ουδέτερο δημοσιονομικό χειρισμό και συνεπής με τους συμφωνημένους στόχους μισθολογικό κόστος και με ολοκληρωμένη εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης της κατανομής των μισθών σε όλο το φάσμα σε σχέση με την ικανότητα, την επίδοση και την υπευθυνότητα των εργαζομένων.
να εξορθολογίσετε το εξειδικευμένο μισθολόγιο και να το εφαρμόσετε από τον Νοέμβριο του 2015
να ευθυγραμμίστε τις μη μισθολογικές παροχές, όπως την κατάργηση των αποζημιώσεων για τα οδοιπορικά και τα προνόμια, με καλύτερες πρακτικές στην Ευρώπη και την εφαρμογή του από 1η Ιανουαρίου του 2016.
να καθορίστε μέσα στο ενιαίο μισθολόγιο όρια για την μισθολογική δαπάνη και τον αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που θα είναι σύμφωνα με τον δημοσιονομικό στόχο και διασφαλίστε την μείωση του μισθολογικού κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ μέχρι το 2019.
να γίνει η πρόσληψη μάνατζερ και την αξιολογητές επιδόσεων για όλους τους υπαλλήλους (με στόχο να ολοκληρώσετε την πρόσληψη νέων μάνατζερς από τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, οι οποίοι θα υπόκεινται σε μια διαδικασία εξέτασης)
να μεταρρυθμίστε το Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες
να ενισχύσετε τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ. Θα καλύπτει: ι) το ρόλο και τη δομή των Συμβουλευτικών σωμάτων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης της Επιτροπής του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος σε Συμβουλευτική Επιτροπή, και τον ρόλο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Καλής Διαχείρισης. ιι)την διαδικασία για την πρόσληψη του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ ώστε να διασφαλίζει ότι προσλαμβάνεται ένας πρόεδρος με τα υψηλότερα δυνατά επαγγελματικά προσόντα έπειτα από διαφανείς διαδικασίες και  προκαθορισμένα κριτήρια. ιιι) την συμβολή της ΕΛΣΤΑΤ σε κάθε νομοθετική ή άλλη νομική πρόταση που αφορά οποιοδήποτε στατιστικό θέμα, ιv) άλλα θέματα που επηρεάζουν την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής αυτονομίας, η ενδυνάμωση της ΕΛΣΤΑΤ για να αντικατάσταση μόνιμου προσωπικού και για πρόσληψη προσωπικού όπου χρειάζεται και για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού και την ένταξη της αρχής ως όργανο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής στον πρόσφατο νόμο 4720/2014. καθορισμός του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της ΤτΕ σε στατιστικά θέματα σε πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Δημοσίευση ενός αναθεωρημένου Στρατηγικού Σχεδίου έως τις 31 Ιουλίου του 2015. αναθεώρηση και εφαρμογή του νομικού πλαισίου που αφορά την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και εφαρμογή νόμων καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος και των ερευνών κατά της διαφθοράς η οποία οφείλεται σε πολιτικές παρεμβάσεις για προσωπικά θέματα.
6. Φορολογική διοίκηση

Πάρτε τα κάτωθι μέτρα για:
Θέσπιση νομοθεσίας για τη δημιουργία ένας αυτόνομου οργανισμού εσόδων που να ορίζει λεπτομερώς i) τη νομική μορφή, την οργάνωση, την κατάσταση και το πεδίο εφαρμογής του οργανισμού, ii) τις εξουσίες και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου και το ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης, iii) τη σχέση προς τον Υπουργό Οικονομικών και προς τις άλλες κυβερνητικές οντότητες, iv) την ευελιξία του ανθρώπινου δυναμικού του οργανισμού και τη σχέση με τη δημόσια διοίκηση v) την αυτονομία του προϋπολογισμού, με τη δική της βάση δεδομένων και ένα νέο τύπο χρηματοδότησης για την ευθυγράμμιση των κινήτρων με την είσπραξη των εσόδων και την εγγύηση του προϋπολογισμού της προβλεψιμότητας και της ευελιξίας, vi) την υποβολή εκθέσεων προς την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο και vii) την άμεση μεταφορά του συνόλου της χωρητικότητας του φόρου που σχετίζεται με το προσωπικό και με άλλους φορείς (περιλαμβανομένου του ΣΔΟΕ) στον οργανισμό
Για τα ειδοποιητήρια κατάσχεσης, εγκρίνετε νομοθεσία για την εξάλειψη του ανωτάτου ορίου 25% για μισθούς και συντάξεις και να μειώσετε όλα τα κατώτατα όρια των € 1.500 και παράλληλα να διασφαλίσετε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Nα επιταχύνετε τις δημόσιες συμβάσεις της υποδομής πληροφορικής για να αυτοματοποιήσετε την ηλεκτρονική κατάσχεση, τη βελτίωση της διαγραφής των κανόνων φορολογικής οφειλής (να προσδιοριστούν), να αρθούν οι περιορισμοί σχετικά με τη διεξαγωγή των ελέγχων των φορολογικών δηλώσεων από το 2012 που υπόκεινται σε εξωτερικό καθεστώς φορολογικού πιστοποιητικού και να επιβληθεί, εάν είναι νομικά δυνατόν εκ των προτέρων, είσπραξη εσόδων των φορολογικών διαφορών.
Τροποποιείστε  i) τη ρύθμιση 2014-15 για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία ώστε να αποκλειστούν εκείνοι που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και εισάγετε μία προϋπόθεση για να μειώσετε τη χρονική περίοδο γι αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα. Παράλληλα εισάγετε επιτόκια με βάση τα τρέχοντα στην αγορά. Το τμήμα Μεγάλων οφειλετών και το ΚΕΑΟ να αξιολογήσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, τους μεγαλοοφειλέτες με χρέη σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές άνω του 1 εκατ. ευρώ. ii) το βασικό σύστημα των δόσεων με βάση των Κώδικα Φορολογικών Εσόδων να προσαρμοστεί σε επιτόκια απ' την αγορά και η ανασταλούν ως το τέλος του 2017 η επαλήθευση τους από τρίτους και οι προϋποθέσεις των τραπεζικών εγγυήσεων.
Υιοθέτηση νόμων για τη διασφάλιση των εσόδων από το ΦΠΑ. Έκδοση και εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος που είναι αναγκαίο για να υπάρξει αναδιάρθρωση του τρόπου «επιβολής» του ΦΠΑ με στόχο αυτός να ενισχυθεί και να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Οι αρχές θα καταθέσουν μία έκθεση στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. (EU VAT Commitee) και θα πρέπει να προετοιμαστούν για την επιβολή ΦΠΑ για συναλλαγές τουλάχιστον 25.000 ευρώ.
Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καυσίμων, μέσω διοικητικών μέτρων και για τον τρόπο αποθήκευσης (είτε με μεταφορικό μέσο, είτε σε σταθερά).
Δημιουργία ενός σχεδίου προκειμένου να υπάρξει εντατικοποίηση της πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά και των μη «καταγεγραμμένων» τραπεζικών λογαριασμών. Έλεγχος των τραπεζικών συναλλαγών στις ξένες θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, με στόχο να αντληθούν μη καταβληθέντες φόροι.
Aνάπτυξη ενός κοστολογημένου σχεδίου ώστε να προωθηθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές, με χρήση και των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε.
7. Χρηματοοικονομικός Τομέας

i) Τροποποιήσεις στον πτωχευτικό κώδικα που διέπει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προκειμένου να καλύπτονται όλοι οι δανειολήπτες. Παράλληλα ένταξη στον πτωχευτικό κώδικα και του εξωδικαστικού συμβιβασμού

ii) Τροποποιήσεις στον πτωχευτικό κώδικα των νοικοκυριών για την εισαγωγή μηχανισμού που θα διαχωρίζει αυτούς που στρατηγικά προχωρούν σε στάση πληρωμών απ' τους δανειολήπτες με καλή πίστη, την απλοποίηση και ισχυροποίηση των διαδικασιών, την εισαγωγή μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων.

iii) Τροποποιήσεις για την άμεση βελτίωση του δικαστικού πλασίου για ζητήματα πτωχεύσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

iv) Νομοθεσία για την καθιέρωση ρυθμισμένου επαγγέλματος των διαχειριστών πτωχεύσεων, που δεν θα είναι περιορισμένο από κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα και θα ακολουθεί την καλή εμπειρία άλλων χωρών

v) Μία συνολική στρατηγική για το χρηματοοικονομικό σύστημα: η στρατηγική θα βασιστεί στη έγγραφο στρατηγικής του 2013 λαμβάνοντας υπόψη το νέο περιβάλλον και τις συνθήκες του χρηματοοικονομικού συστήματος και με την οπτική της επιστροφής των τραπεζών σε ιδιωτική ιδιοκτησία μέσω της προσέλκυσης διεθνών στρατηγικών επενδυτών, και την επίτευξη διατηρήσιμου χρηματοδοτικού μοντέλου μεσοπρόθεσμα

vi) Μία ολιστική στρατηγική αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα προετοιμαστεί με τη βοήθεια στρατηγικού συμβούλου.

8. Αγορά Εργασίας

Έναρξη μίας διαδικασίας συμβουλευτικής παρόμοια με αυτή του παρελθόντος για τον καθορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού (άρθρο 103 του νόμου 4172/2013), για την αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου των μαζικών απολύσεων, και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύτερες πρακτικές στην Ευρώπη. Διεθνείς Οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ILO, θα συμβάλουν στην παραπάνω αναθεώρηση. Η οργάνωση και τα χρονοδιαγράμματα θα σχηματιστούν έπειτα από διαβούλευση με τους θεσμούς. Δεν θα αλλάξει το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγματεύσεων πριν την κατάληξη της αναθεώρησης και σε καμία περίπτωση πριν το 2015. Οποιαδήποτε πρόταση για αλλαγή στο πλαίσιο της νομοθεσίας θα υιοθετηθεί κατόπιν συμφωνίας με την Κομισιόν την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Οι Αρχές θα κινηθούν προς την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων επιχειρήσεων και την προστασία των εργαζομένων καθώς και τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα.

9. Αγορά προϊόντων – υπηρεσιών

Υιοθέτηση νομοθεσίας ούτως ώστε:
να εφαρμοστούν όλες οι προτάσεις της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η απελευθέρωση της αγοράς βαρέων οχημάτων και η δεύτερη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ που αφορά αναψυκτικά και πετρελαϊκά προϊόντα,
να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα των μηχανικών, συμβολαιογράφων, λογιστών και δικαστικών επιμελητών και να απελευθερωθεί η αγορά τουριστικών ενοικιάσεων και θαλάσσιων μεταφορών,
να καταργηθούν οι αμοιβαίες αλλά και μη αμοιβαίες επιβαρύνσεις κοινωνικής στήριξης,
i) να μειωθεί η γραφειοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής αδειών για επενδύσεις και δραστηριότητες χαμηλού ρίσκου, όπως συστήνει η Παγκόσμια Τράπεζα και το διοικητικό κόστος που βαραίνει τις επιχειρήσεις, βάσει αυτών που προτείνει ο ΟΟΣΑ και ii) δημιουργία μίας επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί με την προετοιμασία των νόμων και θα συντονίζει τα υπουργεία που εμπλέκονται. Θα ζητηθεί η τεχνική στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας,
εφαρμογή του «οδικού χάρτη» απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου,
λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων (μεταξύ των οποίων και η ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας) για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ,
στην αγορά ενέργειας οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την αναδιάρθρωση του συστήματος πληρωμών και άλλων κανόνων που ισχύουν προκειμένου να αποτραπεί η διατήρηση λειτουργίας ορισμένων μονάδων που είναι μη οικονομικά βιώσιμες και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρεών μεταξύ ΔΕΗ και του οργανισμού που καθορίζει τη λειτουργία της αγοράς. Νέα τιμολογιακή πολιτική για τη ΔΕΗ, με κατάργηση της έκπτωσης 20% του κοινωνικού τιμολογίου, αλλά και ενημέρωση της Κομισιόν για την πρόσβαση της ΔΕΗ σε φθηνό ρεύμα (ΝΟΜΕ). Οι αρχές θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τον «οδικό χάρτη» της Ε.Ε. ο οποίος αφορά τη στήριξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, την ενεργειακή αποτελεσματικότητα και τη φορολόγηση,
να ενισχύσει την ανεξαρτησία της αρχής ελέγχου και εποπτείας της αγοράς ενέργειας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

 ΠΗΓΗ : thepressproject.gr

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ




Άλλη μια μέρα φτάνει σιγά κι αργά στο τέλος της. Σε λίγο μπορεί να έρθει η Κλειώ, ο Θεόδωρος, η Αποστολία, η Κυριακή, ο Παναγιώτης, ο Μιχάλης… Θα καθίσουμε στη βεράντα και θα συνομιλούμε σιγανά για τα τεκταινόμενα. 

Ο ήλιος γέρνοντας πίσω απ’ τα βουνά χρωματίζει τις σκαιές σκέψεις μου και γεμίζει την ψυχή μου γαλήνη. Από χτες βράδυ που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Δημοψήφισμα, μέχρι και τώρα, οι φαμφαρόνοι του Κοινοβουλίου, οι τρομολάγνοι των ΜΜΕ, σπέρνουν τρόμο. Πολλές φορές έχω γράψει για τα όπλα που χρησιμοποιούν οι ισχυροί του πλανήτη εναντίον των λαών, αλλά δεν έχω γράψει ποτέ για τον φόβο. Ο φόβος προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ή την πλύση εγκεφάλου μιας πραγματικής ή πλασματικής απειλής. Ο φόβος σχετίζεται με μια σειρά πρόσθετων γνωστικών και συναισθηματικών καταστάσεων, που συμπεριλαμβάνουν την ανησυχία, το άγχος, τον τρόμο, την φρίκη, και τον πανικό. Ναι, ο φόβος είναι το όπλο τους. Ο φόβος που  συνδυάζεται με την κοινωνική επιρροή και μετατρέπεται σε  μαζική υστερία. Έτσι κυβερνούσαν στην Ελλάδα τα τελευταία κατοχικά χρόνια της παρακμής της. Μας κυβερνούσαν με το φόβο. Υποταγή, αλλιώς θα σας τα πάρουμε όλα !

Ο ήλιος έπεσε, οι φίλοι βρίσκονται καθ’ οδόν και σε λίγο θα μου χτυπήσουν το κουδούνι. Αυτό που θέλω να προλάβω να πω είναι πως πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αδικίας, μετά από χρόνια τρομοκρατίας, έχω  πάψει να φοβάμαι. Μετά από τόσα χρόνια αδικίας, αισθάνομαι δικαιωμένη, είμαι ήσυχη. Φτάνει πια ! όχι άλλη υποταγή, δεν σας φοβάμαι, θέλω την ελευθερία μου. 

Ευχαριστώ εκείνους που ύψωσαν το ανάστημά τους στο μέτρο που αξίζει η Έλλάδα. Στο μέτρο που αξίζω εγώ σαν άνθρωπος, στο μέτρο που αξίζουν τα παιδιά μου, οι φίλοι, οι συμπατριώτες μου.
 Όχι λοιπόν, ΟΧΙ !!!   

ΗΚ