Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

ΟΙ ΑΓΛΑΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Πρόκειται για ένα γραμμικό πάρκο τριών χιλιομέτρων και συνολικής έκτασης 238 στρεμμάτων, το οποίο πρώτα απ’ όλα υπηρετεί μια μοντέρνα αισθητική. Περιλαμβάνει 13 συνολικά θεματικά πάρκα, από τα οποία τα 5 είχαν γίνει από την προηγούμενη διοίκηση και τα 8 από τη σημερινή δημοτική αρχή, μέσα σε χρόνο πολύ μικρότερο από τον συμβατικό.

Είναι ένα μεγάλο έργο που υπηρετεί ταυτόχρονα επιλογές ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, χαλάρωσης, εκπαίδευσης αλλά το πιο σημαντικό πολιτισμού, με πολλαπλές λειτουργίες. ,

Στο όλο έργο υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα για την αύξηση και ποιοτική αναβάθμιση του πρασίνου και για τη μορφολογική ενοποίηση των δομικών στοιχείων, με βάση τις συνθετικές αρχές της βραβευθείσας στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό μελέτης. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά και υπήρξε αυστηρή και λιτή γεωμετρία και καθαρά σχήματα.

Επίσης υπήρξε πρόνοια για τη λειτουργική βελτίωση και ασφαλή χρήση των χώρων περιπάτου και αναψυχής, με προστασία από τις καιρικές συνθήκες και αυξημένο νυχτερινό φωτισμό. 

Ενα ξεχωριστό θεματικό πάρκο, ιδιαίτερης ξεχωριστής αισθητικής αποτελεί «ο κήπος των γλυπτών» ένα «πράσινο δωμάτιο τέχνης», με κατάλληλη διαμόρφωση για την υποδοχή σύγχρονων γλυπτών μεγάλου μεγέθους, ενώ άλλα δύο μοναδικά γλυπτά τοποθετούνται σε άλλα σημεία της ανακαινισμένης παραλίας. 




«Ομπρέλες» 

 Το ένα από αυτά είναι οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου που είχε αποκτηθεί την περίοδο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και αποτελεί πλέον ένα εμβληματικό έργο για τη Θεσσαλονίκη.


Το δεύτερο είναι ένα γλυπτό, του Κώστα Βαρώτσου, που φέρει τον τίτλο «Ορίζοντας», το οποίο δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 1978 και έχει τοποθετηθεί στο ύψος του ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου στην ίδια ευθεία με τον ορίζοντα.




καί οι «Τρεις κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου 





Ο κήπος του Απογευματινού Ηλιου


 Ενας… κεκλιμένος κήπος που δημιουργήθηκε στον τριγωνικό χώρο δίπλα στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, το οποίο αρχικά προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις των κατοίκων. Η υψομετρική διαφορά που δημιουργείται σε σχέση με το πλακόστρωτο οριοθετείται με συρματοκιβώτια (σαρζανέτια) ειδικών προδιαγραφών και προσδίδει στο πάρκο ιδιαίτερη θέα, μειώνοντας ταυτόχρονα τον όγκο του ξενοδοχείου. 

 Ο Κήπος της Αμμου 


Περιλαμβάνει το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, το οποίο συντηρήθηκε και βελτιώθηκε λειτουργικά και αισθητικά καθώς και δύο γήπεδα τένις, με αποδυτήρια και χώρους υγιεινής. Επίσης δημιουργήθηκε αναψυκτήριο, παιδότοπος και χώρος στάθμευσης. 
 
Ο Κήπος του Ισκιου 
 

Περιλαμβάνει μια διαμήκη πορεία – πεζόδρομο, εκατέρωθεν της οποίας διαμορφώνονται σημεία στάσης με κτιστά καθιστικά και παράπλευρος δρόμος, χώρος στάθμευσης και νησίδα πρασίνου

Ο Κήπος των Εποχών 



Περιλαμβάνει φυσική βλάστηση του ελληνικού τοπίου, με ελεύθερες χαράξεις και τεχνητό ανάγλυφο έδαφος. Επίσης αναψυκτήριο, υπαίθριο αμφιθέατρο για εκδηλώσεις και καθιστικά κατά μήκος μιας διαμπερούς ξύλινης διαδρομής.

Ο Κήπος του Οδυσσέα Φωκά


Καταλαμβάνει την έκταση του πρώην ομώνυμου πάρκου και αποτελεί έναν εκτεταμένο παιδότοπο, ο οποίος ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με καινούργιες κατασκευές και παιχνίδια, νέα δάπεδα και φύτευση. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ασφάλεια και τον έλεγχο πρόσβασης στον χώρο, ενώ προβλέπονται επίσης και παιχνίδια για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ο Κήπος της Μεσογείου 


Περιλαμβάνει μεσογειακή χλωρίδα (εσπεριδοειδή και αρωματικά φυτά), ημιυπαίθριο αναψυκτήριο και ειδικό χώρο για τα κατοικίδια σκυλιά, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη μορφολογία των προσβάσεων στο πάρκο και στη γεφύρωση των υψομετρικών διαφορών. 
 
Ο Κήπος του Αλέξανδρου 


Μεταξύ του Λευκού Πύργου και του πλακόστρωτου στο ύψος της οδού Εντισον περιλαμβάνει την ενοποίηση τριών πάρκων με ανοικτές επιφάνειες πρασίνου, ενώ απομακρύνθηκαν όλες οι υπάρχουσες φυτικές περιφράξεις. Υπάρχει μια αξονική χάραξη που καταλήγει στον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με συστοιχία πιδάκων, συμμετρικές δενδροστοιχίες και μαρμάρινα καθιστικά.

Στα 8 παραπάνω θεματικά πάρκα έχουν προστεθεί και τα άλλα 5 που ολοκληρώθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και εντάσσονται στο ενιαίο σύνολο του παραλιακού μετώπου. 
Μετατρέποντας το μονότονο αστικό τοπίο σε κάτι ξεχωριστό, η Θεσσαλονίκη εδώ και κάποια χρόνια, έχει καταφέρει να διαμορφώσει ονειρεμένους κήπους με πρωτότυπα θέματα που πλημμυρίζουν με πράσινο τους δρόμους της πόλης. Ο Κήπος του Νερού, ο Κήπος του Ήχου, ο Κήπος της Μουσικής, ο Κήπος των Ρόδων, ο Κήπος της Μνήμης,  σχέδια της ανάπλασης που έχουν γίνει πραγματικότητα και δίνουν μία ιδιαίτερη αίσθηση σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης.

 Οι λίμνες στον Κήπο του Νερού είναι από τα ωραιότερα σημεία της ανάπλασης, σύμφωνα με τους επισκέπτες. Το νερό που κυλάει από έναν τοίχο και πέφτει με ένταση, ενισχύει ηχητικά την παρουσία του υγρού στοιχείου. Εντός των δεξαμενών, διαμορφώνονται μεγάλες γλάστρες οι οποίες φυτεύονται με υδρόφιλα φυτά, ενώ υπάρχει χώρος που φιλοξενεί παράλληλα, δραστηριότητες πολιτισμού και αναψυχής.

 Ο Κήπος του Ήχου μοιάζει με δάσος από υψίκορμα δέντρα, φυτεμένα πάνω σε μαλακό δάπεδο. Οι πεζόδρομοι είναι στρωμένοι με χαλίκι, ενώ ένα τμήμα του κήπου είναι φυτεμένο με καλαμιές και εξασφαλίζει κάποια σχετική ιδιωτικότητα. Ένας ευθύγραμμος πεζόδρομος με αναρριχώμενα φυτά καταλήγει στον Κήπο των Ρόδων, ο οποίος είναι ένας περίκλειστος χώρος με τριανταφυλλιές και παιδότοπο.

Ο Κήπος περιβάλλεται από μία πέργκολα με μεταλλικό σκελετό και επένδυση από ξύλινες δοκίδες. Στο μέσο του κήπου ορίζονται δύο αντικριστές είσοδοι στην ανατολική και δυτική πλευρά που χωρίζουν τις περιοχές του τριανταφυλλεώνα προς τα νότια και του παιδότοπου προς τα βόρεια. 




Ο Κήπος της Μνήμης είναι ο μοναδικός κήπος της Νέας Παραλίας που έχει ως θέμα την ιστορία της πόλης. Στοχεύει στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής αλλά και γενικότερα της φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ου αιώνα.
Η συγκεκριμένη θέση επιλέχθηκε εξαιτίας του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας, που αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα προς ανάδειξη της ιστορικής περιόδου της πόλης. Με τη φύτευση δύο συστοιχιών δένδρων που ακολουθούν τις πλευρές του οικοπέδου του κτιρίου και το ενιαίο δάπεδο με τα στοιχισμένα παρτέρια, εντείνεται η αίσθηση της προοπτικής. 


Ακόμη, τα παρτέρια του Κήπου της Μνήμης φυτεύονται με αρωματικά βότανα και φυτά.
Στον τριγωνικό χώρο που γειτνιάζει με το Μέγαρο Μουσικής και που αποτελεί τον τελευταίο κήπο από μία σειρά κήπων, διαμορφώνεται ο Κήπος της Μουσικής. Το πλακόστρωτο περιλαμβάνει μία αλέα δένδρων με κουκουναριές, ενώ υπάρχει και ένας ειδικός ποδηλατόδρομος. Κατά μήκος της αλέας, δημιουργείται μία σκιασμένη διαδρομή για άτομα με ειδικές ανάγκες (πορεία τυφλών). Στο εσωτερικό του κήπου και σε συνάρτηση με τις κυρίαρχες χαράξεις του κήπου δημιουργούνται δύο ξέφωτα, ένα τριγωνικό- ο παιδότοπος και ένα τραπεζοειδές- ο χώρος της μουσικής.

Γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια να προστατευθούν τα πάρκα, παρά τις καταστροφικές συμπεριφορές κάποιων και το αποτέλεσμα είναι θετικό, αφού υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση των δημοτών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου