Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ 10% ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ


Πρόταση - βόμβα για επιβολή έκτακτης εισφοράς έως 10% επί της ιδιωτικής αποταμίευσης σε 15 χώρες της Ευρωζώνης, "κατεβάζει" το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα L' ECHO που δημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο "Το ΔΝΤ προτείνει επιβολή "φόρου κρίσεως", 10% επί της ιδιωτικής αποταμίευσης στην Ευρώπη" ("impôt de crise"), στην εξαμηνιαία έκθεση του οργανισμού για τις δημοσιονομικές τάσεις (Fiscal Monitor) κρύβεται καλά και η επίμαχη πρόταση στο παράρτημα "μια έκτακτη εισφορά στον ιδιωτικό πλούτο;".
Η πρόταση αναμένεται να οδηγήσει στα άκρα τις ήδη τεταμένες σχέσεις του Ταμείου με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η παραδοχή της αναποτελεσματικότητας
Όπως δημοσιεύει η L' ECHO, το Ταμείο σημειώνει ότι τέτοιες εφάπαξ εισφορές έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στην Ευρώπη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Γερμανία και την Ιαπωνία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παραδέχεται ωστόσο ότι δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ενώ δεν οδήγησαν σε μείωση του δημόσιου χρέους, κάτι που ήταν το ζητούμενο, καθώς η καθυστέρηση στην εφαρμογή τους οδήγησε σε εκτεταμένη φυγή κεφαλαίων και υψηλό πληθωρισμό.
Εστιάζοντας στην Ευρωζώνη και την αναγκαιότητα επιστροφής του ύψους του δημοσίου χρέους στα προ-κρίσης επίπεδα (τέλος του 2007), αναγνωρίζει επίσης ότι θα απαιτούνταν ένας υψηλός συντελεστής 10% για όλα τα νοικοκυριά με καθαρή θετική αποταμίευση σε 15 χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που προφανώς αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο.
Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, καταλήγει το ΔΝΤ, που "πρέπει όμως να εξεταστεί σε αντιπαραβολή με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους, όπως είναι το χρεοστάσιο ή η πρόκληση πληθωρισμού που είναι και αυτή ένα είδος φορολόγησης του πλούτου;".
"Με δεδομένη την πολύ κακή κατάσταση των δημοσιονομικών της Ευρωζώνης, οι ιδέες για ενίσχυση των δημόσιων ταμείων δεν λείπουν, όπως αυτή η μάλλον απλοϊκή και πρωτοφανής ιδέα του ΔΝΤ", αναφέρει η L' ECHO.
Είναι βέβαιο ότι η συζήτηση θα φουντώσει και το ΔΝΤ ίσως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς η πρότασή του ουσιαστικά ισοδυναμεί με "κούρεμα" των καταθέσεων από το πρώτο ευρώ.
Κάτι που ξορκίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά την οδυνηρή εμπειρία της Κύπρου, επιμένοντας ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι σε κάθε περίπτωση εγγυημένες και πάνω από το όριο αυτό θα "κουρεύονται" μόνο σε ακραίες περιπτώσεις και αφού προηγουμένως θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια.
Σύμφωνα πάλι με τη βελγική εφημερίδα, το ΔΝΤ με την πρόταση του αυτή εξέφρασε κάτι που σκέπτονται πολλές κυβερνήσεις:
Αντί να επιβαρύνονται με φόρους οι επιχειρήσεις ή ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα της εργασίας, γιατί να μην επιβληθεί φόρος σε "χρήματα που κοιμούνται".
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενέχει σημαντικούς και μη αμελητέους κινδύνους, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν τραπεζικοί και νομικοί κύκλοι, ενώ παράγοντες της αγοράς στην Αθήνα συντάσσονται με την άποψη αυτή, επισημαίνοντας πως ένας τέτοιος φόρος πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιβληθεί χωρίς να υπονομεύσει τελικά τη δύσκολη επιχείρηση σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.
Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε σημερινή συνέντευξή του αποκλείει κατηγορηματικά ένα "κούρεμα" στις καταθέσεις.
Είναι δύσκολο να γίνει καθώς δεν προβλέπεται από Συντάγματα χωρών της ευρωζώνης, λέει ο ίδιος. Ωστόσο, επισημαίνει ότι "και κούρεμα να μη γίνει, μπορεί το χρέος να μειωθεί με ισοδύναμα μέτρα".
Πηγή: L' ECHO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου