Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ «ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ» ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 9/11/1938


Η αποκληθείσα «νύχτα των κρυστάλλων» αποτελεί το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία. Συνέβη τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938 ως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας και ήταν η πρώτη ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε αργότερα με το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Ονομάστηκε «νύχτα των κρυστάλλων», επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.
 

Ο δημιουργός του τραγουδιού, Leonard Cohen διηγήθηκε κάποτε πως έγραψε το «Dance me to the end of love», (Χόρεψέ με στην ομορφιά σου με ένα φλεγόμενο βιολί) .
 

Αξίζει να το διαβάσετε επειδή πολλοί πιστεύετε ότι είναι εμπνευσμένο από το πάθος του έρωτα. Αντίθετα, είναι βγαλμένο από τη φρίκη, τον θάνατο, τον πόνο, την κτηνωδία, τη ζωή που σβήνει άσκοπα μέσα στον παραλογισμό. Θα μπορούσε ακόμα, η μελωδία αυτή του θανάτου, να κλαίει για το σημερινό Πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων από τις τελευταίες ελληνικές ναζιστικές κυβερνήσεις που χρεώνονται τους άστεγους, τους πνιγμένους, τους αυτόχειρες, τους πεινασμένους, τους άνεργους, τους χαμένους… Ένα τραγούδι που θρηνεί τη ζωή που φεύγει εξ αιτίας κάποιων παλιανθρώπων…
 

«Το συγκεκριμένο τραγούδι το έγραψα επειδή γνώριζα ή άκουγα ότι δίπλα στα κρεματόρια, σε κάποια συγκεκριμένα στρατόπεδα θανάτου υπήρχε μία ομάδα μουσικών, που αποτελούνταν από ένα κουαρτέτο εγχόρδων, οι οποίοι υποχρεώνονταν να παίζουν κάθε φορά που εξελισσόταν η διαδικασία αυτής της φρίκης. Και αυτούς τους ανθρώπους που έπαιζαν, τους περίμενε η ίδια τρομακτική μοίρα. Και υποχρεώνονταν να παίζουν κλασική μουσική, την ώρα που οι συγκρατούμενοί τους θανατώνονταν και καίγονταν. 
Αυτή η μουσική λοιπόν το «χόρεψέ με στην ομορφιά σου με ένα φλεγόμενο βιολί» εννοεί συμβολικά σαν ομορφιά το τέλος της ύπαρξης, και το στοιχείο του πάθους που διέπει κάθε ολοκλήρωση. Όμως αυτή είναι η ίδια γλώσσα που χρησιμοποιούμε για την απόλυτη παράδοση στον αγαπημένο ή στην αγαπημένη μας, έτσι ώστε σ’ ένα τραγούδι να μην είναι σημαντικό εντέλει να γνωρίζει κανείς την απαρχή της γένεσής του, γιατί εάν και η ίδια η γλώσσα προέρχεται απ’ αυτή την γενεσιουργό πηγή πάθους, μπορεί να αγκαλιάσει οποιαδήποτε παθιασμένη ενέργεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου