Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΤΕΧΝΗΤΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΝΤ






Η σημερινή τεχνητή οικονομική κρίση στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη, έχει ρίζες στο παρελθόν, τουλάχιστον μιας τριακονταετίας.  Αναφέρω το παράδειγμα του Καναδά με τις ψεύτικες αξιολογήσεις της Moody's , που συνέβη πριν περίπου είκοσι χρόνια.

Το Φεβρουάριο του 1993 ο Καναδάς βρισκόταν στην καρδιά μιας χρηματοπιστωτικής καταστροφής – ή τουλάχιστον σ’ αυτό το συμπέρασμα θα κατέληγε κανείς αν διάβαζε εφημερίδες ή έβλεπε τηλεόραση. ‘’Η Κρίση του Χρέους καραδοκεί’’ ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Globe and Mail. Σε μια ειδική εκπομπή κάποιου ενθικής εμβέλειας τηλεοπτικού σταθμού ειπώθηκε ότι ‘’οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος ή στην επόμενη διετία ο υφυπουργός Οικονομικών θα ανακοινώσει στο υπουργικό συμβούλιο ότι ο Καναδάς δεν μπορεί να δανειστεί πλέον… Οι ζωές μας θ’ αλλάξουν δραματικά’’ !

 Η φράση ‘’τοίχος του χρέους’’ μπήκε ξαφνικά στο λεξιλόγιο των καναδών 
υπονοώντας ότι, παρ’ όλο που η ζωή τους ήταν άνετη και ειρηνική, οι Καναδοί δαπανούσαν πολύ περισσότερα από τις δυνατότητές τους και πολύ σύντομα οι παντοδύναμες εταιρίες της Γουόλ Στριτ, όπως η Moody’s και η Standard and Poor’s, θα υποβάθμιζαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από 3 Α σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Όταν θα συνέβαινε αυτό, τα λαμόγια οι επενδυτές, που χάρη στους νέους κανόνες της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΝΤΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟ, θα απέσυραν τα φράγκα τους σε κάποιο δήθεν ασφαλές περιβάλλον.

 Η μόνη λύση, ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΑΝ, ήταν η ριζική ΠΕΡΙΚΟΠΗ δαπανών, περικοπή λοιπόν για προγράμματα όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , η ασφάλιση των ανέργων κλπ γνωστά και μη εξαιρετέα… η τότε λοιπόν προδοτική κυβέρνηση του Καναδά, παρ’ όλο που είχε κερδίσει πρόσφατα τις εκλογές ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ‘’ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ’’  έκανε αυτό ακριβώς που κάνει η δική μας κυβέρνηση σήμερα.


Δύο χρόνια μετά την κορύφωση της υστερίας για το δήθεν δημοσιονομικό έλλειμμα του Καναδά,
η δημοσιογράφος Λίντα Μακουέγκ αποκάλυψε παρουσιάζοντας αδιάσειστα στοιχεία ότι η κρίση ήταν τεχνητή και είχε έντεχνα δημιουργηθεί ΜΕΣΩΤΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ από μια χούφτα εγκληματίες που είχαν χρηματοδοτηθεί από τις μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρείες του Καναδά. Δεν θα μπω σε άλλες αναλύσεις , όποιος χρειάζεται διευκρινιστικά ας ρωτήσει να μάθει.

 Θα πω μόνο πως το 1995 διέρρευσε στον καναδικό τύπο (γιατί εκεί δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι προδότες) ένα βιντεάκι στο οποίο απεικονιζόταν ο Τζον Σνόμπελεν, υπουργός Παιδείας του Οντάριο να λέει κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένης των θυρών συνεδρίασης δημόσιων λειτουργών ότι: «ΠΡΙΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΗ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑ ΠΑΝΙΚΟΥ ΜΕΣΩ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΖΟΦΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΤΕΘΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙ».  Αποκαλούσε αυτή τη στρατηγική ‘’δημιουργία μιας χρήσιμης κρίσης’’ !!!

 Και το κλου της υπόθεσης:
Δεν πρόλαβε να επέλθει οικονομική κρίση στον Καναδά. Τα στοιχεία της δημοσιογράφου βγήκαν έγκαιρα στο φως , αφού πρώτα η ίδια επισκέφθηκε το γραφείο του Τρούλια, αναλυτή και υπεύθυνου αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του Καναδά. Εκεί, στα κεντρικά γραφεία της Moody's έμαθε κάτι εξωφρενικό. 

Ο αναλυτής πιεζόταν συνεχώς εκείνο το διάστημα από διευθυντικά στελέχη καναδικών τραπεζών και εταιριών προκειμένου να δώσει αρνητικά στοιχεία για την οικονομία του κράτους. Φυσικά δεν το έκανε ποτέ, τέλος πάντων γεγονός είναι πως αυτός έβγαζε εκθέσεις με θετικό πρόσημο ως προς τα κρατικά ομόλογα κι έδινε την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση για την οικονομία του Καναδά, τα φερέφωνα των πολιτικών και επιχειρηματικών λαμόγιων ΜΜΕ διατηρούσαν τον πανικό κι έσπερναν τον τρόμο ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.
Είναι να γελά κανείς όταν τα βλέπει από μακριά. Ωστόσο. οι δημοσιονομικές περικοπές που πρόλαβαν να γίνουν από τους κλέφτες της κυβέρνησης, δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ παρ' όλο που η χώρα αργότερα έβγαζε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς...



Στην Ελλάδα με τον νόμο 3723 ΦΕΚ 250 της 9/12/2008 επί κ. Καραμανλή δοθήκαν στις τράπεζες 23 δις. Αποκλειστικά για χορήγηση στεγαστικών δάνειων και κεφαλαίων κίνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κατόπιν για τον ίδιο λόγο,  επί Γ. Παπανδρέου δόθηκαν ακόμη 140 δις.

Το ποσό χορηγήθηκε ως εξής :

Ν.3845 ΦΕΚ 65 6-μαι-2010 15.000.000.000

Ν.3864 ΦΕΚ 119 21-ιουλ-2010 10.000.000.000ν.

3872 ΦΕΚ 148 3-σεπ-2010 25.000.000.000

Ν.3965 ΦΕΚ 113 18-μαι-2011 30.000.000.000

Πρ.νομ.περ. ΦΕΚ 203 14-σεπ-2011 30.000.000.000

Ν.4031 ΦΕΚ 256 9-δεκ-2011 30.000.000.000

19-4-2012 με κλειστή τη βουλή, έδωσαν ακόμα 40 δις. Στις τράπεζες ! ΦΕΚ αρ.φυλ.9425-5-2012 .




Συνολικά λοιπόν, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, από το 2008 μέχρι σήμερα, έχουν δώσει στις τράπεζες το αστρονομικό ποσό των 203.000.000.000 ευρώ ! 
Αλήθεια, πόσο είναι ακριβώς το χρέος της Ελλάδας προς τους δανειστές της ;



Με απλά λόγια, τα λεφτά τα μοίρασαν στα αφεντικά, τους τραπεζίτες, και στην αγορά χαλασμένων όπλων που μας πούλησε ο κάθε ευρωπαίος κατεργάρης. Πιο απλά, από τους ισολογισμούς του κράτους, από το 2008 έως το 2012, είχαμε έσοδα 200 - 220 δις περίπου, όσα δηλαδή έδωσαν οι κυβερνήτες μας στις τράπεζες. Τα έσοδα του κράτους τα καρπώθηκαν οι τραπεζίτες και τα πληρώνουμε εμείς με χαράτσια, κεφαλικούς φόρους, τρομονόμους που ψηφίζονται νύχτα στη βουλή, ανεργία, πείνα, εξαθλίωση, και αυτοκτονίες. 




ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Θα είχα αφήσει τις αμφιβολίες μετέωρες να πλανώνται, αν δεν έπεφτα πάνω στο κεφάλαιο 12 του βιβλίου «Το Δόγμα του Σοκ», της Ναόμι Κλάιν, εκδ. Λιβάνη.  Η ομοιότητα δράσης σε όλα τα κράτη από όπου πέρασε το ΔΝΤ ήταν συντριπτική,  το ίδιο συντριπτική και η μέθοδος  της φαλκίδευσης των οικονομικών τους στοιχείων.
ΥΓ : Το τελευταίο σκιτσο με τον Σόιμπλε είναι της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΗΡΩ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου