Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΥΣΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ;







Στις 15 Μαρτίου του 2000 ο Σημίτης, κάνει την εξής δήλωση : «Στο Χρηματιστήριο δεν επιτρέπεται να ασκούνται ούτε κυβερνητικές, ούτε κομματικές παρεμβάσεις, ούτε επιτρέπεται, κατά μείζονα λόγο, οποιαδήποτε επιχείρηση εκμετάλλευσης της πορείας του Χρηματιστηρίου για να αντληθούν εκλογικά οφέλη από οποιονδήποτε»! Και ο Σημίτης κατέληξε: «Καλώ όλους να διαφυλάξουμε την ηρεμία και την πολιτική ουδετερότητα του Χρηματιστηρίου»! (Κώστας Σημίτης, προεκλογική περίοδος, Μάρτης 2000). Αυτός ο ψεύτης και κλέφτης, στις 9 Απριλίου του 2000 γίνεται Πρωθυπουργός. Προεκλογικά όμως, οι κολλητοί του, έλεγαν : «Σήμερα ένα εκατομμύριο επενδυτές, όπως και όλοι οι Ελληνες, ξέρουν ότι οι μετοχές στο Χρηματιστήριο έχουν αξία» (Κ. Λαλιώτης, 9/6/99, προεκλογική περίοδος). «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά το 1993 μετέτρεψε το Χρηματιστήριο από περιθωριακό οικονομικό θεσμό σε μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος). «Για τους επενδυτές δημιουργήθηκαν νέες ευκαιρίες τοποθέτησης των αποταμιεύσεών τους με υψηλή απόδοση» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

Αυτά λέγονταν από τον κ. Λαλιώτη - σε συνεννόηση με τον κ. Σημίτη - όταν οι «φούσκες» πήγαιναν καλά. Αυτά λέγονταν τότε που ο κ. Λαλιώτης - σε συνεννόηση με τον κ. Σημίτη - έστηνε προεκλογικά σποτ στην τηλεόραση και «έστελνε» τον κοσμάκη στη Σοφοκλέους. Και συνεχίζονταν επί Γιάννου Παπαντωνίου οι προτροπές στους πολίτες να επενδύουν τις οικονομίες τους στο ΧΑΑ. Στις 836 σελίδες του βουλεύματος, αναλύεται επαρκώς το λεγόμενο «κόλπο γκρόσο» του ΧΑΑ, με την τεχνητή αύξηση της αξίας των επίμαχων μετοχών, ενώ παρατίθενται σημαντικά ευρήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Ωστόσο, υπάρχει ένα μελανό σημείο: ουδείς πολιτικός ή τραπεζίτης βρίσκεται ανάμεσά τους για τη συμμετοχή τους, στο φαινόμενο της «φούσκας» και συγκεκριμένα για το μέγα παίγνιο που επέτρεψε την αρπαγή δισεκατομμυρίων από το πλήθος των μικροεπενδυτών, δημιουργώντας δράματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Βέβαια, για 1.500.000 επενδυτές που έχασαν τις περιουσίες τους, το έγκλημα της Σοφοκλέους δεν παραγράφεται, όπως των πολιτικών της κυβέρνησης Σημίτη και ειδικότερα του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου.

Η ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών σημαδεύτηκε από το κραχ του '99 (ή γεγονότα του '99), στο οποίο ενεπλάκη μεγάλο μέρος των Ελλήνων. Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου εκατό δισεκατομμύρια ευρώ άλλαξαν χέρια, οικονομίες απο ενάμιση εκατομμύριο μικροεπενδυτών πέρασαν στα βρώμικα χέρια πενήντα ανθρώπων.

Και κάτι που είχε περάσει στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων (αλλά κάθε φορά που το θυμάμαι, είναι σαν να με βαράει κάποιος με ένα σφυρί στο κεφάλι) , ο Γιωργάκης ήταν τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (Σεπτέμβριος 1996 - Φεβρουάριος 1999) , και ήταν τριήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Όταν επέστρεψε, οι δημοσιογράφοι τον περίμεναν στο αεροδρόμιο για να κάνει δηλώσεις για το κραχ του χρηματιστηρίου. Η απάντησή του ήταν - όπως πάντα - ηλίθια : "Δεν γνωρίζω τίποτα για το χρηματιστήριο, ήμουν στην Αμερική" ...! Τί ψέματα έχει φάει αυτός ο λαός από τα λαμόγια που τον κυβερνούσαν...

Ήταν το ίδιο διάστημα που ρωτήθηκε ο Σημίτης : "Τι θα κάνετε; Οι άνθρωποι αυτοκτονούν από απελπισία, έχουν χάσει τις περιουσίες τους" ... Και αυτός ο άθλιος, απάντησε το αμίμητο :

 "ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ" !!!

Ο Σημίτης επέρριψε την ευθύνη στους επενδυτές λέγοντας "Ας πρόσεχαν". Υποστηρίχθηκε οτι ο δείκτης μετά την αρχή της πτώσης επιχειρήθηκε να ανέβει τεχνηέντως με μαζικές αγορές με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, μέσω της γνωστής ΔΕΚΑ, κρατικών τραπεζών, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων. Για την διαχείριση των κεφαλαίων της ΔΕΚΑ παραπέμφθηκε σε δίκη η τότε διοίκησή της έπειτα από μήνυση του πρώην πρωθυπουργού Μ. Έβερτ. Τελικά η διοίκηση αθωώθηκε... Αυτά είναι.

Οι ιθύνοντες, κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι… Όπως ίσως αντιληφθήκατε, δεν υπάρχει σωτηρία....!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου