Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ




Γνωρίζετε ασφαλώς ότι οι κληρονομικές υποθέσεις με κληρονόμους που δεν μπορούν να συνεννοηθούν, είναι μια πάγια και πολύ διαδεδομένη κατάσταση. 

Με την υποχρεωτική εγγραφή της ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο βγήκαν στο φως ιστορίες που όλοι ξέρουμε ή ακούμε κάθε τόσο ή και οι ίδιοι είμαστε πρωταγωνιστές σε μια τέτοια υπόθεση. Αδέλφια, ξαδέλφια, που κληρονομούν κάποιο ποσοστό ακίνητης περιουσίας βρίσκονται συνεχώς σε διαμάχη και δεν μπορούν να την χωρίσουν και να οικειοποιηθούν το νόμιμο ποσοστό που κληρονομούν επειδή κάποιο οικόπεδο είναι μικρότερο, κάποιο βρίσκεται σε κακή περιοχή, και κάποιο άλλο έχει μικρότερο συντελεστή δόμησης… 

Αλλά δεν θα μιλήσω γι’ αυτό. Θέλω να σας πω για το κόλπο που έχει σκαρφιστεί η συμμορία του Κτηματολογίου να αρπάξει πολλά λεφτά από τέτοιες κληρονομικές υποθέσεις. 

Ας δούμε αναλυτικά μία κληρονομική υπόθεση από τις πολλές που υπάρχουν στη χώρα μας.

Υπάρχουν δέκα αδέλφια που οι γονείς έχουν πεθάνει και κληρονομούν όλοι το ίδιο ποσοστό λόγω έλλειψης διαθήκης. 
Θα το κάνω πολύ απλό. Υπάρχουν δέκα οικόπεδα από 1 στρέμμα το καθένα και τα δέκα αδέλφια δικαιούνται το 1/10 , δηλαδή 1 στρέμμα ο καθένας. Οπότε, θα πάνε στο Κτηματολόγιο και θα εγγράψουν ποσοστό ενός δεκάτου από δέκα οικόπεδα. Η εγγραφή ενός οικοπέδου κοστίζει 35 ευρώ, άρα επί δέκα, θα κοστίσει 350 ευρώ. 
Το κόλπο είναι το εξής : ο καθένας τους δεν θα πληρώσει το ποσοστό των οικοπέδων που κληρονομεί, αλλά όλο το ποσό, επειδή δηλώνει μεν ποσοστό, αλλά το δηλώνει για δέκα οικόπεδα !!! Αν δηλαδή κάποιος, έχει δέκα οικόπεδα εκατό στρεμμάτων, θα πληρώσει τα ίδια λεφτά με εκείνον που θα δηλώσει δέκα οικόπεδα, αλλά το ένα στρέμμα μόνο είναι δικό του !

Ας υποθέσουμε τώρα πως οι πέντε από τους δέκα κληρονόμους έχουν πεθάνει :
Ο πρώτος κληρονόμος έχει αφήσει χήρα και τέσσερα παιδιά.
Ο δεύτερος, έχει αφήσει χήρα με τρία παιδιά.
Ο τρίτος, χήρα με δύο παιδιά.
Ο τέταρτος, χήρα με ένα παιδί.
Και ο πέμπτος, χήρα με πέντε παιδιά.

Έχουμε λοιπόν πέντε χήρες που δικαιούνται 25% από το 1/10  και δεκαπέντε παιδιά που δικαιούνται 75% από το 1/10 . Οι χήρες θα πάρουν από 250 τ.μ. και τα παιδιά, ανάλογα με το πόσα αδέλφια είναι θα πάρουν το ποσοστό τους από το 75% του ενός στρέμματος. Τα πέντε αδέλφια για παράδειγμα, του πατέρα κληρονόμου που πέθανε θα πάρουν από 150 τ.μ. αλλά θα πληρώσουν όλοι, και αυτός που κληρονομεί ένα στρέμμα και εκείνος που δικαιούται 150 μέτρα, τα ίδια λεφτά, 350 ευρώ.

Αν κάνουμε την πρόσθεση, πέντε κληρονόμοι εν ζωή, συν πέντε χήρες των πέντε κληρονόμων που πέθαναν, σύν τα δεκαπέντε παιδιά των αποθανόντων, έχουμε εικοσιπέντε κληρονόμους  με ολόκληρο ή χι ποσοστό του ενός δεκάτου. Δηλαδή, 25 άτομα επί 350 ευρώ μας κάνει 8.750,00 ευρώ.

Ναι, σωστά διαβάσατε, οι ληστοσυμμορίτες του Κτηματολογίου για δέκα οικόπεδα που η εγγραφή τους κοστίζει 350 ευρώ θα εισπράξουν λόγω κατάστασης οκτώ χιλιάδες επτακόσια πενήντα ευρώ !!!

Και μην μου πείτε πως δεν θα τα εισπράξουν γιατί κι εκείνος που δικαιούται 150 τετραγωνικά μέτρα θα πάει στο Κτηματολόγιο να δηλώσει το ποσοστό του από δέκα οικόπεδα ακόμα κι αν αδυνατεί να πληρώσει το ποσό των 350 ευρώ.

Μην μου πείτε επίσης πως αυτές οι κληρονομικές υποθέσεις είναι προνόμιο ύπαρξης του ελλαδικού χώρου. Έχω δει κι έχω ακούσει υποθέσεις στο εξωτερικό πολύ χειρότερες από αυτή που σας παρουσίασα. Σε όλο τον κόσμο η ανθρώπινη φύση είναι ίδια, απλά εδώ, στο Ελλαδιστάν, οι συμμορίες που λυμαίνονται τα φτωχαδάκια είναι περισσότερες και απάνθρωπες.

Το μεγάλο κόλπο γκρόσο του Κτηματολογίου με τις ευλογίες ενός αποσυντονισμένου κράτους συνεχίζεται…  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου