Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015

«Mε τον "Δούρειο Ίππο" μπήκαν στη πόλη οι οχτροί»


Του Παναγιώτη Μπατσαρισάκη*

 Άρχισαν οι μειώσεις στις συντάξεις και δεν είναι στην πραγματικότητα το επιπλέον 2% συνολικά 6% από την 1η Ιουλίου, είναι παραπάνω γιατί ο υπολογισμός γίνεται επί του ακαθάριστου ποσού, άρα στο καθαρό ποσό η μείωση είναι πολύ πιο τσουχτερή.

Εδώ και πολλούς μήνες μας παραμύθιαζαν ότι δε θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις και άλλα πολλά, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις στο σύνολο του λαού ότι ως εδώ ήταν η κόλαση που ζούσε.

Μετά από διαπραγματεύσεις μηνών καταλήξαμε σαν χώρα με το κεφάλι σκυμμένο να δεχθούμε το τρίτο και απεχθέστερο μνημόνιο που είναι όχι μόνο τιμωρητικό για την καθυστέρηση αλλά και μία καθαρή συνθηκολόγηση σε όλους τους τομείς με την επιβολή μέτρων που δεν αντέχονται, από την αποκαμωμένη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων.

Δεν είδαμε ακόμη στους εφαρμοστικούς νόμους που θα κάνουν ακόμη πιο επώδυνη την συμφωνία.

Το πρώτο ‘‘χαστούκι’’ φάνηκε στις συντάξεις.

Οι δανειστές βάζουν χέρι στην ιδιωτική περιουσία με διάφορα τεχνάσματα όπως τη μεταβίβαση –παραχώρηση ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω του Δημοσίου για να αποπληρωθούν χρέη των Ιδιωτών
Εδώ φαίνεται καθαρά η πρόθεση των δανειστών μέσω των τεράστιων φόρων να καρπωθούν περιουσίες των Ελλήνων που τις δημιούργησαν με αγώνα πολλών δεκαετιών. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα φτάσουν πολύ σύντομα τα 100 δις γιατί ‘‘ουκ αν λάβεις’’ από πολίτες-φορολογούμενους που δεν έχουν δυνατότητα.
Θα δούμε και άλλα πολλά όπως απελευθέρωση απολύσεων ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στην φορολογική κλίμακα, αύξηση φόρων των αγροτών, αύξηση φόρων των ακινήτων, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και άλλα, που έρχονται μέσω του τιμωρητικού μνημονίου.

Η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό στο 23% ενώ στα παράλιά μας απέναντι οι τούρκοι σχεδιάζουν «αφορολόγητες τουριστικές ζώνες» με μηδενικό ΦΠΑ και όλα αφορολόγητα , για ανταγωνιστούν τον τουρισμό στη Χίο, την Σάμο και τη Ρόδο.

Η επίμονη παγκόσμια αδυναμία είναι μία νέα πραγματικότητα, αλλά η αυστηρή λιτότητα εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα γιατί οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται σαν ‘‘Δούρειοι ‘Ίπποι’’ βάζοντας τους ‘‘οχτρούς στην πόλη’’ για να σαρώσουν τον κόπο, τον ιδρώτα, το αίμα των Ελλήνων.
 

Η ελπίδα ήρθε αλλά δεν έμεινε… φέρνοντας τον Ευρωπαίο ‘‘πολιτικό επόπτη’’ να παρακολουθήσει την εφαρμογή του άγριου μνημονίου, αλλά μην ξεχνούμε ότι ο λαός μόνο είναι η κινητήρια δύναμη που γράφει την παγκόσμια ιστορία.

*Ο Παναγιώτης Μπατσαρισάκης είναι Οικονομ. Αναλυτής – Επιχειρηματικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου