Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η Κίνα βγάζει από τη "μέση" το δολάριο.

Σε νέα διμερή εμπορική συμφωνία με την οποία καταργεί τις συναλλαγές σε δολάριο, αυτή τη φορά με τη Ρωσία, προχώρησε η Κίνα.

Ειδικότερα, βάσει του νέου συμφώνου, η Κίνα και η Ρωσία θα αντικαταστήσουν το δολάριο στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές τους με τα εθνικά τους νομίσματα, το γουάν και το ρούβλι.

Η κίνηση αυτή δεν έχει σκοπό να σηματοδοτήσει πρόκληση προς το δολάριο, αναφέρουν δημοσιεύματα ξένου Τύπου που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Wen Jiabao και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladamir Putin, αναφέρθηκαν στην συγκεκριμένη παράμετρο αυτής της συμφωνίας αργά την Τρίτη, μετά από συναντήσεις στην Αγία Πετρούπολη.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, οι δύο χώρες προέβησαν επίσης στην υπογραφή διμερών συμφωνιών συνεργασίας για τον κλάδο της ενέργειας και του εμπορίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της κρατικής China Daily.

«Όσον αφορά τις εμπορικές μας συναλλαγές, έχουμε αποφασίσει να χρησιμοποιούμε το δικό μας νόμισμα», φέρεται να δήλωσε ο Putin.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Κίνα πρόσθεσε το ρούβλι στη λίστα των νομισμάτων που μπορούν να εμπορεύονται έναντι του γουάν στις εγχώριες συναλλαγές της.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Κίνα προχώρησε σε ανάλογη συμφωνία διμερούς εμπορίου, με κατάργηση του δολαρίου στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, και με την Τουρκία.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου