Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΕΙ


ΤΟ "ΟΧΙ"  ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ) ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Εύσημα από το ΔΝΤ στην ΙσλανδίαΤο Ρέικιαβικ δεν ακολούθησε τη γνωστή συνταγή του Ταμείου για τις υπερχρεωμένες χώρες και εφάρμοσε δική του στρατηγική
Εντυπωσιασμένο δηλώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την «απρόσμενη» ισχυρή ανάκαμψη της Ισλανδίας, η οποία, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα, «θα μπορούσε να δώσει σημαντικά μαθήματα στα έθνη που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από τα προγράμματα διάσωσης».
Το Ρέικιαβικ έχει μεν την «πολυτέλεια» να μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά του, ωστόσο δεν παύει να είναι αξιοπρόσεκτα τα εύσημα που παίρνει από το ΔΝΤ, καθώς δεν ακολούθησε τη γνωστή «συνταγή» που έχει εφαρμοστεί σε όλες ανεξαιρέτως τις υπερχρεωμένες χώρες, αλλά υιοθέτησε δική του στρατηγική.
«Η Ισλανδία έχει πετύχει μεγάλα επιτεύγματα από τότε που ξέσπασε η κρίση», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ισλανδία, Ντάρια Ζαχάροβα, ενώ προσέθεσε «Εχει πολύ θετικές προοπτικές όσον αφορά την ανάπτυξη, ειδικότερα για φέτος και του χρόνου, επειδή φαίνεται πως η ανάπτυξη έχει ευρεία βάση».
Τι έκανε διαφορετικό η Ισλανδία; Αρνήθηκε να προστατεύσει τους πιστωτές των τραπεζών της, οι οποίες κατέρρευσαν το 2008 όταν τα χρέη τους ξεπέρασαν κατά 10 φορές το μέγεθος της οικονομίας της χώρας. Στη συνέχεια, αποφάσισε να θωρακίσει την οικονομία της από τις εκροές κεφαλαίων μέσω περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καταφέρει να αποτρέψει ενδεχόμενες κερδοσκοπικές επιθέσεις και να εστιάσει το ενδιαφέρον και τις κινήσεις της στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με «κούρεμα» χρεών και παράταση αποπληρωμής δανείων.
«Το γεγονός ότι η Ισλανδία κατάφερε να διατηρήσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας εν μέσω μιας τεράστιας προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ισλανδικής κυβέρνησης κατά την εφαρμογή του προγράμματος», τόνισε η Ζαχάροβα στο Bloomberg.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου