Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΜΨΗΦΙΖΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Επιστολές σε 20.000 πολίτες που διαθέτουν δάνειο και κατάθεση σε διαφορετικές τράπεζες οι οποίες συγχωνεύθηκαν - Η πρώτη αντίδραση των νομικών

Εντολή τρόικας προς τράπεζες: Συμψηφίστε δάνεια με καταθέσεις

Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Ένα σημείωμα το οποίο θα απευθύνεται σε δανειολήπτες οι οποίοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο αλλά δεν αποπληρώνουν τις δόσεις τους ευελπιστώντας σε κούρεμα του, αναμένεται να λάβουν τις επόμενες εβδομάδες πάνω από 20.000 πελάτες τραπεζών.
Οι τράπεζες κατόπιν απαίτησης της τρόικας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαπίστωσαν ότι οι πελάτες αυτοί ενώ έχουν υψηλές καταθέσεις εν τούτοις αποφεύγουν να αποπληρώσουν τις μηνιαίες τους δόσεις.
Σχεδόν όλοι προέρχονται από τράπεζες οι οποίες συγχωνεύθηκαν με άλλες στο πλαίσιο συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος τους τελευταίους μήνες. Για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης έχει καταθέσεις 50.000 ευρώ σε μια τράπεζα και σε μια άλλη ένα στεγαστικό δάνειο του οποίου έχει αμελήσει να πληρώσει τις δόσεις του.
Τώρα που οι τράπεζες αυτές συγχωνεύθηκαν, τα στελέχη της μιας τράπεζας ανακάλυψαν ότι περίπου 20.000 δανειολήπτες που είχαν κόκκινα δάνεια, παράλληλα, στην άλλη τράπεζα διάθεταν και υψηλές καταθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney. gr ήδη κάποιες τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν τα πρώτα σημειώματα που θα αναφέρουν ότι :
"Με την παρούσα σας δηλώνουμε ότι την απαίτηση ποσού ευρώ... που έχουμε εναντίον σας στην υπ' αριθμόν... σύμβαση που κλείστηκε οριστικά τις... συμψηφίζουμε με ισόποσο μέρος της απαίτησης σας από τον υπ' αριθμόν... λογαριασμό σας καταθέσεων του οποίου είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος, με σημερινό υπόλοιπο ευρώ... , το υπόλοιπο του οποίου μετά τον παρόντα συμψηφισμό περιορίζεται σε ευρώ"…."το παραπάνω ποσό θα σας καταλογισθεί σύμφωνα με το άρθρο 423 του Αστικού Κώδικα.
Σε κάθε περίπτωση για να γίνει αυτό από την μια τράπεζα στην άλλη θα πρέπει να έχει επέλθει η νομική συγχώνευση μεταξύ τους.
Βέβαια κάποιοι εργατολόγοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς με άλλο νομικό πρόσωπο υπέγραψε την σύμβαση του δανείου ένας δανειολήπτης και σε άλλο νομικό πρόσωπο είχε την κατάθεση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου