Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

21ος ΑΙΩΝΑΣ - ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

 


 

21ος ΑΙΩΝΑΣ

 

 Αν η αλληλεγγύη είναι μονόδρομος ανάμεσα στους άπειρους δρόμους που καλείσαι να επιλέξεις κι αν η αγάπη είναι ο μόνος βηματισμός που σου δίνει ελπίδα, αν ζυγίζεις τις πράξεις σου με το ζύγι της δικαιοσύνης κι αν μόνο με το σπαθί της είναι οπλισμένη η συνείδησή σου, τότε είσαι ο δυνατός του κόσμου. Σε φοβούνται γι’ αυτό σε πολεμούν με τα όπλα τους, σε τρέμουν γι’ αυτό σε κρατούν συνεχώς άρρωστο, γι’ αυτό απαγορεύουν τη φωνή σου, γι’ αυτό σε εγκαταλείπουν στη φτώχεια.

Δες πίσω στην ιστορία της ανθρωπότητας ποια φωτεινά πνεύματα έκλεισαν στη φυλακή, ποιες μεγάλες ιδέες γκρέμισαν, ποιους επιστήμονες αφάνισαν, ποια βιβλία έκαψαν, ποιους σπουδαίους ανθρώπους δολοφόνησαν. Δες ποιες φωνές καταστέλλουν, ποιες συμφωνίες κλείνουν ερήμην σου, με ποιες υπογραφές καθορίζουν το μέλλον σου και πώς σε υποδουλώνουν με το φόβο.

 Κάθε έναν αιώνα αλλάζει μορφή η ανθρωπότητα επηρεασμένη από ένα μεγάλο γεγονός ή μια σπουδαία προσωπικότητα. Για παράδειγμα τον 20ό αιώνα ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ άλλαξε την δομή της κοινωνίας κι ο Αϊνστάιν τη φυσική. Τον 18ο αιώνα ο Ναπολεόντειος Κώδικας διαμόρφωσε καθοριστικά τον πολιτικό χαρακτήρα της Ευρώπης. Ο Γαλιλαίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους επιστημονικούς επαναστάτες του 17ου αιώνα που αντιτάχθηκε στην εξουσία και ελευθέρωσε την επιστημονική έρευνα. Ο Πλάτωνας είναι ο θεμελιωτής της φιλοσοφίας και η διδασκαλία του Γκάντι επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη, καθιστώντας τον εαυτό του, με την παθητική του επανάσταση απέναντι στη βία, παγκόσμιο σύμβολο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. 

 

Ο 21ός αιώνας όμως διαφέρει από τους προηγούμενους. Η διαμόρφωσή του δεν θα εξαρτηθεί από μεμονωμένες επιδραστικές προσωπικότητες αλλά από ομάδες ατόμων με κοινούς στόχους και κοινά οράματα. Υπήρξαν και κατά το παρελθόν τέτοιου είδους ομάδες. Η σημαντικότερη μυστική οργάνωση ήταν αυτή των Φιλικών που προετοίμασε τον επαναστατικό αγώνα και έδωσε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναδημιουργηθεί ως ελεύθερο κράτος. Ο 21ος αιώνας είναι η εποχή της συλλογικότητας και της ομαδικής επανάστασης.

 Αν στρέψεις το βλέμμα σου στον πλανήτη θα αντιληφθείς ότι τα περισσότερα κράτη (Βρετανία, Αμερική, κλπ) τις τελευταίες δεκαετίες κυβερνώνται από άτομα με ελάχιστα προσόντα, πολύ λιγότερα από τα δικά σου. Τα αποτελέσματα αυτής της απερίσκεπτης τακτικής είναι τραγικά και τα ζεις. 

Μήπως ήρθε ο καιρός να αλλάξει αυτό; Μήπως ο 21ος αιώνας είναι ο δικός σου αιώνας;

 Μήπως πρέπει να μπεις στην Ομάδα;

 Ηρώ Καραμανλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου