Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Είναι απίστευτα και τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν στα κέντρα υγείας της χώρας μας. Ο κόσμος πεθαίνει εξ αιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή αλλά ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επαναλαμβάνει συνεχώς ότι όλα βαίνουν καλώς.  Πρόσφατα, στις 10 Οκτωβρίου, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη, επισημαίνει με ερώτησή της προς τον κ. Γεωργιάδη τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις διακομιδές βαριά ασθενών στο νομό Μαγνησίας. Ο Υπουργός Υγείας αδιαφορεί γι' ακόμη μία φορά και δείτε τι συμβαίνει :  

Την παραίτηση του Υπουργού Υγείας ζητά με δήλωσή της μετά τα τραγικά γεγονότα στη Ζαγορά Πηλίου, όπου την 28η Οκτωβρίου ο αγροτοσυνεταιριστής Διονύσης Βαλασσάς περίμενε με σοβαρότατο πρόβλημα υγείας περίπου τέσσερις ώρες ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να διακομισθεί στο Νοσοκομείο του Βόλου, αφού οδηγός ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας της περιοχής δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του. 

"Στη Μαγνησία θρηνούμε θύματα λόγω των οξύτατων προβλημάτων που υπάρχουν στις διακομιδές βαριά ασθενών, τα οποία είχα επισημάνει εμφαντικά την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου με επίκαιρη ερώτησή μου προς τον κύριο Υπουργό Υγείας
.

Όμως ο κ. Γεωργιάδης αντί να εν σκύψει στην ουσία του προβλήματος και να αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης που εγκυμονούσε και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους ακόμη και για ζωές συμπολιτών μας, με αλαζονεία και έπαρση που περίσσευαν επανέλαβε την γνωστή επωδό του ότι όλα βαίνουν καλώς στις διακομιδές των ασθενών. Δεν δίστασε μάλιστα να προβεί και σε ανεπίτρεπτους και παντελώς ανυπόστατους υπαινιγμούς σε βάρος μου, που καταδεικνύουν πλήρη έλλειψη κοινοβουλευτικού ήθους. 


Λίγες μέρες μετά, τα γεγονότα τον διαψεύδουν με τον πιο τραγικό τρόπο. Το ασθενοφόρο έφτασε στη Ζαγορά με μοιραία καθυστέρηση, διασώστης στο όχημα δεν υπήρχε ενώ το ιατρικό προσωπικό που υπήρχε στο εκεί Κέντρο Υγείας ήταν ανεπαρκές. 

Ο κ. Γεωργιάδης είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν έχει επίγνωση της κατάστασης στο χώρο της υγείας αλλά δεν έχει και καμία διάθεση ως όφειλε από την θέση του Υπουργού να ακούσει και να ασχοληθεί με τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο αυτό.

Μετά από αυτά, ο μόνος έντιμος δρόμος γι αυτόν είναι η παραίτηση !" δήλωσε η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Τι λέει  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) «κατεδαφίζονται στον βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων», τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Συνολικά, με βάση τους υπάρχοντες Οργανισμούς των Νοσοκομείων, λείπουν σήμερα περισσότεροι από 6.000 γιατροί, «πρόβλημα που αποτελεί υγειονομική βόμβα», υπογράμμισε ο κ. Βαρνάβας, προσθέτοντας ότι από την άλλη πλευρά παρατηρείται τεράστιο κύμα φυγής των νέων γιατρών στο εξωτερικό. «Η εθνική αυτή αιμορραγία σε νέο επιστημονικό δυναμικό συντελείται την ώρα που τα κενά ιατρικής στελέχωσης είναι εκρηκτικά και στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία», είπε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που παρουσίασε υπολογίζονται πάνω από 7.000 οι νέοι γιατροί που ξενιτεύτηκαν, τα τρία τελευταία χρόνια.
Παρουσιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο νοσοκομείο Βέροιας, λόγω υποστελέχωσης, κλείνουν τα προγράμματα εφημεριών της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής και της Ορθοπεδικής Κλινικής, στο νοσοκομείο Κατερίνης η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών, στο νοσοκομείο Μαγνησίας έκλεισαν η Γαστρεντερολογική και Οφθαλμολογική Κλινική και το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα έμειναν με έναν γιατρό, στη Λάρισα κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική, ενώ η Αγγειοχειρουργική κλινική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, στη Χαλκίδα η Ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου έμεινε με δύο γιατρούς, στους οποίους η διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας έδωσε εντολή να εφημερεύουν από 15 μέρες ο καθένας.
Εκρηκτικά κενά, σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, υπάρχουν και στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ρόδου, Κιλκίς, Ρεθύμνου Αγίου Νικολάου, Λήμνου, Νάξου, Σάμου, Μυτιλήνης, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Καρύστου, Κυθήρων, Χίου, Σύρου, Λέρου, Χανίων, Σερρών, Φλώρινας, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καστοριάς, Χαλκιδικής, Πτολεμαΐδας, Έδεσσας, Δράμας, Θήβας, Πάτμου, Τήνου, Τζια, Πάρου, Κω, Σκοπέλου και Ικαρίας.

Επίθεση στον Α. Γεωργιάδη
Ο κ. Βαρνάβας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας ότι «ο φυσικός πολιτικός χώρος του κ. Γεωργιάδη είναι η Χρυσή Αυγή, οι πρακτικές του είναι όμοιες με εκείνες του Κασιδιάρη και καθοδηγητής του είναι ο Κώστας Πλεύρης».
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, Αντώνης Γεωργόπουλος, ο οποίος έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα σχετικά με τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο νοσοκομείο του νησιού, κατά τη διάρκεια ελέγχου από επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).
«Την αστυνομία την κάλεσε ο υπουργός Υγείας», είπε ο κ. Γεωργόπουλος, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι οι επιθεωρητές ζητούσαν να μην έρθει αστυνομία στο νοσοκομείο, ενώ η επιθεωρήτρια του ΣΕΥΥΠ ξέσπασε σε κλάματα όταν ο υπουργός Υγείας της είπε στο τηλέφωνο να συνεχίσει τον έλεγχο για να μην διατάξει την απόλυσή της.
Ο κ. Γεωργόπουλος κατήγγειλε ότι οι δύο επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ αρνήθηκαν να καταγράψουν τα προβλήματα του νοσοκομείου, ακόμη και το γεγονός ότι «στο νοσοκομείο οι φυσιολογικοί τοκετοί πραγματοποιούνται μέσα στον θάλαμο νοσηλείας της μαιευτικής κλινικής», όπως είπε.
«Τα πορίσματα του ΣΕΥΥΠ είναι διάτρητα», είπε ο κ. Βαρνάβας, καθώς «εκδίδονται κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας, ενώ οι έλεγχοι τους οποίους διενεργεί το Σώμα δεν είναι αξιόπιστοι, αφού οι επιθεωρητές εκτελούν μόνο διατεταγμένη υπηρεσία».
Εξάλλου, ο κ. Βαρνάβας, απέστειλε σήμερα ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας για τις απλήρωτες εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, ζητώντας από τον κ. Γεωργιάδη «να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και να προβεί σε νομική ρύθμιση του καυτού προβλήματος της αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών», προειδοποιώντας ότι «οι γιατροί της χώρας δεν θα συνεχίσουν να εφημερεύουν απλήρωτοι».

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΡΑΚΑ

Για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που παρουσιάζει το Κέντρο Υγείας Χάρακα, και οι οποίες δημιουργούν περαιτέρω δυσκολίες στη λειτουργία του Κ.Υ. αλλά και των περιφερειακών ιατρείων της περιοχής, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Ν. Ηρακλείου της ΝΔ, κ. Λευτέρης Αυγενάκης
Το Κέντρο Υγείας Χάρακα του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, εποπτεύεται από το Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Βενιζέλειο-Πανάνειο. Λειτουργεί από το 1989 και σε αυτό υπάγονται τα περιφερειακά ιατρεία Πύργου, Μεσοχωρίου, Τεφελίου, Μεταξοχωρίου και Ασημίου, ενώ καλύπτει μεταξύ άλλων τις περιοχές του Αρκαλοχωρίου, Πουλιές, Γαρίπα, Δραπέτη κλπ και εξυπηρετεί 40.000 κατοίκους.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης «το Κ.Υ. Χάρακα παρουσιάζει ελλείψεις και στο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς από τις τέσσερις νοσηλεύτριες που διέθετε η μία βρίσκεται σε άδεια κυήσεως, ενώ όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό διαθέτει συνολικά εννέα ιατρούς εκ των οποίων μία βρίσκεται σε άδεια κυήσεως. Οι ελλείψεις πέραν της αδειούχου ιατρού, είναι μεγάλες καθώς για η κάλυψη των εφημεριών γίνεται από ιατρούς των περιφερειακών ιατρείων, με αποτέλεσμα να αδυνατούν τα Π.Ι. να καλύψουν τις ανάγκες τους.»


Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά από τον Υπουργό την τοποθέτηση επιπλέον ιατρών και νοσηλευτών ώστε να καλύπτονται οι εφημερίες και γενικότερα οι ανάγκες του Κ.Υ. Χάρακα.Πηγή:  http://www.creteplus.gr/

Τεράστια  προβλήματα στα κεντρα υγειας στο νομό Μεσσηνίας
Τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων της Μεσσηνίας τόνισε στον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, ο πρόεδρος των ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ στο νομό, Μανώλης Μάκαρης.

Σε συνάντησή τους στο γραφείο του κ. Αλευρά, ο κ. Μάκαρης επεσήμανε και τις μεγάλες μειώσεις που έχουν γίνει στις αποδοχές των γιατρών, που για μια ώρα εφημερία παίρνουν κάτι λιγότερο από 3 ευρώ.

Ο αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε τη θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι η αρμοδιότητα του τομέα της υγείας πρέπει να περιέλθει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όπως προβλεπόταν αρχικά στον «Καλλικράτη». Παρατήρησε ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να επηρεάσει τον τομέα της υγείας, ιδιαίτερα τώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται σκληρά και έχει ανάγκη από καλύτερες υπηρεσίες υγείας, ενώ οι ασθενείς αυξάνονται.

Ο κ. Αλευράς αναφέρθηκε στις επενδύσεις που γίνονται με χρήματα του ΕΣΠΑ, για την αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων σε Κ.Υ. και Π.Ι. και την προμήθεια ιατρικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, κυρίως στο νοσοκομείο Καλαμάτας. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο αναδιάρθρωσης του ισογείου του νοσοκομείου Κυπαρισσίας που εντάσσεται με προϋπολογισμό 1.260.000 ευρώ, επισημαίνοντας πως «είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, ότι το νοσοκομείο πρέπει ν’ αναβαθμιστεί, γιατί παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου σε μια ευρύτερη περιοχή από Ανδρίτσαινα-Ζαχάρω μέχρι Πύλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου