Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ...

1. Μια φορά κι ένα καιρό,

ένας βασιλιάς, ο Γεώργιος Α΄ του οποίου το πλήρες όνομα ήταν Χριστιανός Γουλιέλμος Αδόλφος Γ΄, και ήταν γιος του βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ΄, βασίλεψε από το 1863 έως και το 1913, σε μια όμορφη χώρα που τη λέγανε Ελλάδα. Πενήντα συναπτά έτη έμεινε στον θρόνο της Ελλάδας, παντρεύτηκε τη μεγάλη Δούκισσα Όλγα, ανιψιά του τσάρου, και εκλέχθηκε με τη συναίνεση των «Προστάτιδων Δυνάμεων», αφού προηγουμένως προηγήθηκε η άκαρπη περιφορά του ελληνικού θρόνου σε διάφορους άλλους ευρωπαϊκούς οίκους ευγενείας.
Χρωστάμε μεγάλη χάρη στον εν λόγω, καθότι υπήρξε ο πρώτος της δυναστείας των Γλύξμπουγκ που κατακερμάτισαν και καταλήστεψαν την πτωχή πλην τίμια κορασίδα Ελλάς, τη στιγμή μάλιστα που άλλοι ομοστάλακτοί του γαλαζοαίματοι αρνούνταν τον πενιχρό κι απολίτιστο ελληνικό θρόνο!
Δύο χρόνια μετά την ενθρόνιση του γιου του Κωνσταντίνου Α΄, το 1915, παρουσιάζεται στην Ελλάδα μοναδική ευκαιρία για την απελευθέρωση της Κύπρου και την προσάρτηση της στην ελληνική επικράτεια. Ο Άγγλος υπουργός εξωτερικών στέλνει τηλεγράφημα στο Δανό βασιλιά της Ελλάδας: «Αν συμμαχήσετε με τη Σερβία και τη βοηθήσετε στον πόλεμο που της κήρυξε η Βουλγαρία, σας παραχωρούμε την Κύπρο» !!!!
Ο βασιλιάς συσκέπτεται μετά του πρωθυπουργίσκου Ζαΐμη κι αποφασίζει: «ο λόγος σου με χόρτασε και το φαΐ σου φάτο». Με λίγα λόγια, δεν το θέλουμε το δώρο σου και παραμένουμε ουδέτεροι! Αν ο Δανός βασιλιάς σκεφτόταν λίγο ελληνικά,  άλλος θα ήταν ο ρους της ελληνικής ιστορίας σήμερα.
 Και τον επόμενο χρόνο, ο Βενιζέλος κηρύττει τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας. Δίχως να μας παραχωρηθεί η Κύπρος φυσικά….  
Ο Γεώργιος Α΄, δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από πράκτορα των Γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.



2.  Ο Κωνσταντίνος Α΄

γιος του Γεωργίου Α΄ έμεινε στο θρόνο από το 1913 έως το 1917 και από το 1920 ως το 1922.
Αυτός φοβήθηκε τόσο τους Γερμανούς δολοφόνους του πατέρα του που ανέπτυξε από πολύ μικρός στενές σχέσεις με τη γερμανική αυλή και παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Σοφία της Πρωσίας, κόρη του Γερμανού αυτοκράτορα Φρειδερίκου Γ΄ και αδελφή του Γουλιέλμου Β΄.
Με την έναρξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, οι στενές του σχέσεις με τον Γερμανό Κάιζερ τον οδηγούν στην απόφαση να γίνει η Ελλάδα σύμμαχος της Γερμανίας. Έρχεται σε σύγκρουση γι  αυτή του την απόφαση με τον Βενιζέλο και δημιουργείται εθνικός διχασμός.
Εξορίζεται και επανέρχεται μετά το τέλος του πολέμου και με τις προτροπές των Άγγλων παρασύρεται στη Μικρασιατική εκστρατεία με τραγικό επακόλουθο την καταστροφή του 1922, τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τα παράλια και την γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων Χριστιανών.




Ο γάμος του με την Ασπασία Μάνου προκάλεσε σάλο στα ανάκτορα και σκάνδαλο που παραλίγο να στοιχίσει την απομάκρυνση της μοναρχίας από την Ελλάδα.

  Ο Αλέξανδρος ήταν διαφορετικός από όσους μονάρχες ανέβηκαν στο θρόνο της Ελλάδας κι ίσως ν΄ ασκούσε άλλου είδους πολιτική, λίγο πιο ωφέλιμη για την πατρίδα αν δεν τον δάγκωνε ένας πίθηκος στο Τατόι και δεν πέθαινε από στρεπτόκοκκο.
 ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΟΥ 

Το ειδύλλιό της με τον μετέπειτα Βασιλέα Αλέξανδρο άρχισε το 1915. Τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, όταν εκείνος της υποσχέθηκε γάμο, πολύ τολμηρό για την εποχή, δεν φανταζόταν ότι επρόκειτο να γίνει Βασιλιάς. Εκείνος όμως ήταν αποφασισμένος να τηρήσει την υπόσχεσή του, παρά την άρνηση του πατέρα του Κωνσταντίνου, ο οποίος τότε βρισκόταν στην εξορία, αλλά και στους δισταγμούς τουΕλευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος επιδίωκε τον γάμο του με την Βασιλική Πριγκίπισσα της Αγγλίας. Η τέλεση του μοργανατικού γάμουέγινε το φθινόπωρο του 1919. Η ρομαντική ιστορία είχε δραματικό τέλος με τον τραγικό θάνατο του Βασιλιά Αλέξανδρου στις 12 Οκτωβρίου 1920. Η Βασίλισσα Σοφία εθλίβη βαθύτατα, είναι δέ χαρακτηριστικό ότι, χάρη στην επιμονή της, η τελευταία πράξη που υπέγραψε ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ και από τα πρώτα διατάγματα του Βασιλιά Γεωργίου Β΄ το 1922, ήταν η αναγνώριση του γάμου εκείνου. Χρειάστηκε εν τούτοις να περάσουν δέκα και πλέον έτη για την νομική τακτοποίηση, τέλη του 1936.




4.  Ο Γεώργιος Β΄

κι αυτός γιος του  Κωνσταντίνου κι αδελφός του Αλέξανδρου.

Επί βασιλείας του με την ανοχή του και συμπαράσταση του κηρύσσεται η μεταξική δικτατορία.

Επί βασιλείας του με την ανοχή του και συμπαράσταση του κηρύσσεται η μεταξική δικτατορία.

Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, εγκαταλείπει την Ελλάδα όπως τα ποντίκια το καράβι που βουλιάζει, και καταφεύγει στην Αγγλία όπου και μένει μέχρι το τέλος του πολέμου. 
Το ΄46 επιστρέφει στην Ελλάδα. Το άγχος του πολέμου και η αδύναμη καρδιά του, τον προδίδουν  
και πεθαίνει αιφνίδια από ανακοπή το ΄47.






5.  Ο Παύλος Α΄ 




γιος του Κωνσταντίνου Α΄ (ο Κωνσταντίνος είχε έξι παιδιά) έμεινε στο θρόνο από το ΄47 μέχρι το ΄64. Παντρεύτηκε τη Φρειδερίκη, ανιψιά του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄ κι απέκτησε τον Κωνσταντίνο Β΄, την Σοφία που μετέπειτα έγινε βασίλισσα της Ισπανίας και την Ειρήνη. Κι αυτός κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας από τους Γερμανούς, μας εγκατέλειψε και περνούσε πλουσιοπάροχα στις ακτές της Ν. Αφρικής με ελληνικές παροχές εις υγείαν του πολύπαθου λαού από το σόι του.
Αφού ήρθε πολλές φορές σε σύγκρουση με τον αμερικανό πρεσβευτή Πιουριφόι και με τον Κ. Καραμανλή, πέθανε το ΄64 λίγο μετά την αυτοδύναμη κυβέρνηση που σχημάτισε ο Γ. Παπανδρέου.









6.  Ο Κωνσταντίνος Β΄ 

από το 1964 ως το 1973, γιος του Παύλου Α΄ και της Φρειδερίκης, παντρεύτηκε την Άννα-Μαρία πριγκίπισσα της Δανίας.
Κάτω από την επιρροή της μητέρας του έρχεται σε σύγκρουση με τον Παπανδρέου και μεθοδεύει παρασκηνιακά την ανατροπή του – πράγμα καθόλου παράξενο αφού το βασιλικό σόι δεν ενέκρινε κανέναν Έλληνα πρωθυπουργό – και με την αναταραχή αυτή, προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Το ΄67 συμβιβάζεται αρχικά με τη δικτατορία, έπειτα κάνει ένα βλακώδες πραξικόπημα εναντίον τους στο οποίο φυσικά αποτυγχάνει και φυσικά, όπως όλοι οι Γκλύξμπουργκ, εγκαταλείπει την Ελλάδα και ζει ζωή χαρισάμενη.
Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, διενεργεί το ΄73 δημοψήφισμα και ανακηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία. Με την πτώση της δικτατορίας, ξαναγίνεται δημοψήφισμα και με 67, 5% των ψήφων επιβεβαιώνεται η απομάκρυνση των ξένων μοναρχών από τον τόπο μας.
Ο έκπτωτος βασιλιάς, ζει στο Λονδίνο και με τις εκλογές του ΄90 με κοσμικές εμφανίσεις και συνεντεύξεις στον τύπο και την τηλεόραση προσπαθεί να «θυμίσει» την παρουσία του.

ΗΡΩ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου